Schimbari majore in noul program de guvernare: reducerea TVA, amanata, impozitul pe gospodarie, eliminat. Apare o “taxa de solidaritate”, iar salariul minim si pensiile cresc accelerat
Noul program de guvernare al coalitiei PSD-ALDE, redactat odata cu formarea noului guvern condus de Mihai Tudose, contine noutati majore comparativ cu programul de guvernare realizat pentru guvernul Grindeanu.
In materie fiscala, executia bugetara modesta din primele cinci luni i-a facut pe liderii PSD sa amane aplicarea unor masuri promise inca din campania electorala pentru acest an, scrie News.ro.
Astfel, introducerea voucherelor de vacanta pentru bugetari de la 1 iulie, noul termen propus fiind cel tarziu finalul anului 2018, in timp ce reducerea TVA de la 19% la 18% este amanata pana in 2019, adica cu un an.
Programul de guvernare al noului guvern pune capat ideii impozitului global pe gospodarie, promitand, in schimb, reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, de la 1 ianuarie 2018, odata cu cresterea salariului minim la 2.000 lei - fata de 1.510 lei in prima varianta - si reducerea numarului de taxe la 50, din care 10 pentru persoane fizice si 40 pentru firme.
Codul Economic, amanat cu un an
Una dintre primele masuri promise de PSD in programul initial de guvernare, este realizarea unui Cod Economic al Romaniei, care va contine Codul Fiscal, Codul de Procedura Fiscala, Legea de Infiintare a Societatilor Comerciale, Legea Evaziunii Fiscale si toate celelalte legi cu caracter economic.
In programul initial de guvernare, Codul Economic al Romaniei urma sa fie dezbatut in primul trimestru al anului 2017, cu patronatele, cu Asociatiile Oamenilor de Afaceri si cei care desfasoara activitati independente in toate ramurile economiei, cu sindicatele, dar si cu ONG-urile.
Ulterior, codul trebuia sa intre in dezbatere parlamentara din aprilie 2017 si sa intre in vigoare cel tarziu de la 1 iulie 2017. Noul program de guvernare amana termenul cu un an.
Salariul minim si pensiile cresc rapid; impozit zero pentru medici
In programul de guvernare din ianuarie, PSD primitea cresterea accelerata a salariului minim pe economie, la 1.450 lei (322 euro) in 2017 (masura aplicata de la 1 februarie) si apoi la 1.510 lei (335 euro) in 2018, 1.625 lei (361 euro) in 2019 si 1.750 lei (389 euro) in 2020, aceasta fiind considerata "varianta pesimista" a scenariului de evolutie economica.
In noul program de guvernare, cresterea este accelerata semnificativ. "Nivelul salariului minim brut in Romania, in urmatorii 4 ani, va fi de 2.000 lei in 2018, 2.200 lei in 2019 si 2.400 lei in 2020. Pentru cei cu studii superioare salariul minim va fi de 2.300 lei in 2018, 2.640 lei in 2019 si 3.000 lei in 2020", arata noul program de guvernare.
La nivelul principiilor de guvernare economica, PSD mizeaza in continuare pe stimularea consumului, prin cresterea veniturilor populatiei, si a productiei, prin reduceri de taxe si investitii publice.
PSD prevede in principal cresterea masiva a veniturilor bugetarilor si a pensionarilor, propunand un grafic accelerat de majorare, cu o prima etapa de la1 iulie 2017.
"Punctul de pensie va creste in urmatorii 4 ani, astfel: la 1 iulie 2017 punctul de pensie va fi 1.000 lei, la 1 iulie 2018 punctul de pensie va fi 1.100 lei, la 1 aprilie 2019 punctul de pensie va fi 1.265 lei, la 1 aprilie 2020 punctul de pensie va fi 1.400 lei si la 1 octombrie 2020 punctul de pensie va fi 1.775 lei",arata documentul mentionat.
De asemenea, pensia minima urmeaza sa creasca la 650 lei de la 1 ianuarie 2018.
In plus, PSD promite extinderea regimuluii aplicat in prezent in IT, de impozit zero pe venituri, si pentru medici.
Taxa de solidaritate, din 2018
PSD schimba semnificativ promisiunile in materie de scaderi de taxe si de simplificare fiscala. Astfel, programul initial de guvernare prevedea ca numarul taxelor din Romania urmeaza sa fie redus la cel mult 50, masura pastrata si detaliata in noul program de guvernare.
"Astfel, pentru populatie vor exista cel mult 10 taxe dintre care CASS, CAS, Impozitul pe venit, impozitul pe teren, impozitul pe bunuri imobil, impozitul pe masina, contributia de solidaritate, vignieta. Toate celelalte taxe, tarife si comisioane vor fi eliminate. Pentru agentii economici numarul taxelor fiscale si nefiscale va fi de maxim 40", prevede noul program guvernamental.
Programul nou de guvernare amana reducerea TVA de la 19% la 18% de la 1 ianuarie 2018 la 1 ianuarie 2019..
PSD promite si extinderea cotei TVA de 5% pentru "vanzarea de locuinte (cele cu o suprafata mai mica de 120 mp), si pentru inputuri in agricultura, incepand cu 1 ianuarie 2018".
In prezent, Romania are trei cote de TVA: cota standard de 19% si doua cote reduse, de 9%, respectiv 5%, permise de Uniunea Europeana.
PSD renunta, in programul nou de guvernare, la introducerea cotei 0% in plus fata de cotele actuale, masura cuprinsa in programul de guvernare din ianuarie.
Noul program de guvernare prevede, inschimb, o taxa noua, de solidaritate, pe care o vor plati persoanele fizice din 2018 , insa nu prevede clar nici nivelul, nici scopul noii taxe si nici cui i se va aplica. "Vom introduce contributia de solidaritate incepand cu 1 ianuarie 2018, dar si o taxa suplimentara pe produsele al caror consum are un impact negativ major asupra sanatatii populatiei", arata programul.
Voucherele de vacanta, amanate
O alta masura promisa de PSD an campania electorala, de acordare a unui tichet de vacanta fiecarui bugetar in acestan,este modificata semnificativin noua varianta a programuluide guvernare.
Noul program indica aplicarea masurii abia in 2018. "Toti salariatii din sistemul public vor beneficia de un voucher de vacanta in valoare de 1.450 lei valabil pana la finalul anului 2018. Acordarea acestora se va face fie in 2017, fie in 2018 de fiecare ordonator de credit in functie de solicitarile angajatilor, dar si de disponibilitatile financiare ale institutie pentru 2017", arata documentul.
Fond nou de dezvoltare a statului
Principala masura pentru stimularea investitiilor publice prevazuta in programul initial de guvernare era crearea unui Fond Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI), alcatuit, in principal, din companiile de stat profitabile, a carui valoare va depasi 10 miliarde euro la orizontul anului 2020.
Masura este deja in intarziere, insa este pastrata in noul program.
Fondul va folosi veniturile din dividende ale acestor companii, dar va strange fonduri si din emisiuni de obligatiuni sau din vanzarea de active neperformante precum case de odihna si hoteluri.
Cele mai mari investitii ale FSDI, de 3,5 miliarde euro, in urmatorii patru ani ar urma sa se realizeze in sanatate, sector in care PSD promite constructia unui spital republican si a opt spitale regionale.
Alte 3 miliarde de euro vor fi folosite pentru constructia de autostrazi si cai ferate rapide care nu pot fi finalizate sau demarate din fonduri europene pana in 2020.
Marea noutate a noului program de guvernare este crearea unui al doilea fond. "Alaturi de FSDI, cel tarziu in primul trimestru din 2018, se va crea un Fond National de Dezvoltare (FND), care va cuprinde companii unde statul detine participatii si care in prezent sunt administrate de AVAS, dar si companii de stat care nu vor putea fi incluse in FSDI din cauza interdictiei europene, care stipuleaza faptul ca in unele cazuri, companiile de productie si distributie nu pot fi administrate de aceeasi enitate, evitanduse in acest fel comportamentul de monopol", arata documentul.
Astfel, Transelectrica si Transgaz vor fi administrate si detinute de FND, iat Hidroelectrica sau Romgaz de catre FSDI, iar AVAS se desfiinteaza. "Ca si FSDI, FND va ramane pe toata perioada de functionare in proprietatea exclusiva a statului roman", mai prevede documentul.
Subventii extinse pentru masinile electrice
Una dintre promisiunile neobisnuite din noul program de guvernare este tinta extrem de ambitionasa de stimulare a vanzarilor de masini electrice prin programul Rabla.
"Vom extinde si Programul Rabla destinat achizitiei de masini electrice astfel incat, in perioada 2018-2020, peste 100.000 de romani sa beneficieze de acest program si sa-si achizitioneze o masina electrica. Valoarea voucherelor pentru o masina electrica va fi de 10.000 euro", prevede programul.
PSD promite si extinderea programului pentru finantarea statiilor de alimentare pentru masini electrice astfel incat, la 1 ianuarie 2020, sa fie functionale cel putin 20.000 de puncte de alimentare instalate in retea in Romania.
In prezent, in Romania exista doar cateva sute de masini electrice si hibrid si cateva zeci de statii de alimentare pentru masini electrice.
Pe acelasi subiect: