Dupa 20 de ani. Ambasadorul Rusiei: Chestiunea istorica a Tezaurului nu este atat de simpla pe cat pare
Dupa ce saptamana trecuta am aflat care sunt interesele economice ale SUA in Romania de la ambasadorul Mark Gitenstein, acum aflam care sunt interesele economice rusesti aici, desi Rusia nu este in top 15 investitori in tara noastra.
Emisiunea Dupa 20 de ani poate fi urmarita LIVE pe ProTv, ProTV NEWS si pe m.stirileprotv.ro, de pe orice device care este conectat la internet. Pe aparatele care ruleaza sistemele de operare iOS (Ipod, iPHONE, ipad) si Android, poti urmari LIVE emisiunea in sectiunea VIDEO, pe aplicatiile speciale ale www.stirileprotv.ro.
Gazprom nu vinde "doar pe ochi frumosi"
Ambasadorul Rusiei, Oleg Malghinov, a afirmat, in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la ProTV, ca relatiile politice bilaterale cu tara sa si o buna cooperare in domeniul energetic pot influenta pretul gazelor livrate Romaniei, insa conteaza si decizia Gazprom, care nu vinde "doar pe ochi frumosi".
"Gazprom decide singur. De aceea, nu pot vorbi in numele Gazprom. Dar, intr-adevar, din punctul meu de vedere, complexul de cooperare cu diverse tari in domeniul gazelor imbraca forme diverse. Exista contracte simple de livrare, dar exista si interactiuni la scara mai larga - administrare comuna, distributie comuna etc. Aceste chestiuni se leaga intre ele. In ceea ce priveste relatiile politice, daca in baza relatiilor politice se poate obtine mai usor o interactiune mai complexa de cooperare in domeniul gazelor, atunci da, putem spune ca relatiile politice exercita o anumita influenta. Dar abordarea de genul: «Imi esti prieten – iti voi vinde mai ieftin» sau «Nu esti o persoana prea buna - iti voi vinde mai scump», doar asa de ochi frumosi, nu exista", a spus Oleg Malghinov.
Pentru Gazprom trebuie create anumite conditii pentru care trebuie purtate negocieri interguvernamentale sau la nivel de companii, cu Transgaz si Romgaz. "Vroiam sa spun, ca tocmai complexul de interactiune in domeniul gazelor, in domeniul energetic poate exercita influenta asupra pretului. In ceea ce priveste relatiile politice… Purtam in prezent negocieri complexe cu Polonia - nu avem relatii prea simple nici cu Polonia, dar acolo Gazprom a inceput deja sa cada de acord asupra unor chestiuni. Va spun acest lucru din ce am citit in presa. Probabil ca si in Romania lucrurile se pot misca, daca pentru vanzatorii nosti si anume pentru Gazprom, se vor crea anumite … adica, trebuie purtate negocieri - la nivel de Guvern sau companii – Transgaz, Romgaz", a mai spus ambasadorul Rusiei.
Chestiunea istorica a Tezaurului nu este atat de simpla pe cat pare
Oleg Malghinov a declarat ca chestiunea istorica a Tezaurului nu este atat de simpla pe cat pare, nefiind nicio persoana care sa poate certifica faptul ca acesta mai exista, iar politizarea problemei in Romania nu duce decat la discutii inutile.
"Aceasta chestiune este o chestiune istorica si nu este atat de simpla pe cat pare. Recunoasterea importantei discutarii acestei chestiuni a stat la baza infiintarii in anul 2003 a unei comisii speciale de istorici, care sa dezbata acest subiect. Cel mai important aspect aici este legat de alegerea formatului corect. Chestiunile istorice sunt foarte complexe (...) Nu cred ca exista o persoana importanta, care sa poata spuna daca exista sau nu. Am citit declaratia ministrului de Externe, care specifica ca tezaurul exista”, a afirmat Oleg Malghinov.
El a subliniat ca nu reprezinta un format corespunzator Consiliul Europei, unde s-a adoptat o rezolutie care recomanda Moscovei continuarea dialogului cu Romania privind Tezaurul.
"Am vazut incercarea deputatilor romani de a include o prevedere in acest sens in rezolutia Consiliului Europei. Dar Consiliul Europei nu reprezinta formatul corespunzator. Cand incepe politizarea, incep discutii inutile. Aceste chestiuni s-au discutat in anul 2003. Istoricii sunt cei care trebuie sa se aseze la aceeasi masa, sa discute aceasta chestiune", a argumentat Oleg Malghinov. Potrivit acestuia, urmatoarea intalnire a Comisiei mixte de istorici care analizeaza si problema Tezaurului a fost fixata pentru martie 2013, la Bucuresti, insa politizarea blocheaza si discutiile in acest cadru.
Ambasadorul rus invita investitorii romani sa faca bani in Rusia.
"In domeniul productiei de mobila, in domeniul prelucrarii sau fabricatiei de produse alimentare romanii au experienta" a declarat Oleg Malghinov.
Daca interesele economice exista, nu la fel se poate spune despre cele politice
In privinta influentei americane sub care se gaseste acum Romania, ambasadorul mentioneaza ca romanii sunt cei care trebuie sa stabileasca daca sunt sub influenta americana sau rusa.
Exista temerea ca Rusia ar fi atacata de la baza Deveselu?
"In legatura cu Deveselu, discutia este intre Rusia si SUA!" a declarat ferm ambasadorul Oleg Malghinov.
Putin nu i-a facut inca o invitatie la Moscova lui Basescu
Ambasadorul Rusiei a afirmat ca presedintele Vladimir Putin nu i-a adresat inca o invitatie de a vizita Moscova presedintelui Traian Basescu, el lasand de inteles ca dupa alegeri vor fi perspective pentru "turarea" contactelor politice cu Guvernul si Presedintia de la Bucuresti.
"Din cate stiu nu i s-a facut inca o invitatie domnului presedinte Basescu. In cea ce priveste relatiile politice, dupa cum am spus, acum dupa alegeri, sper ca vom putea creste turatia in relatiile cu noul Guvern, cu presedintele si Administratia Prezidentiala, si vom crea perspectivele pentru imbunatatirea relatiilor noastre", a declarat Malghinov, intr-un interviu la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la ProTV.