Publicatia americana New York Times dedica un amplu articol in pagina electronica rezultatelor estimate ale alegerilor parlamentare din Romania.
"Alegatorii par sa fi readus la putere Partidul Social Democrat, formatiune de centru-stanga, in cadrul alegerilor parlamentare de duminica, la un an de la amplele proteste din Bucuresti care au dus la demisia precedentului Guvern format de acest partid", se arata in articolul semnat de jurnalistul Kit Gillet.
Autorul textului arata ca, cel mai probabil, PSD va forma o alianta cu ALDE dupa o campanie electorala in care social-democratii au promis cresterea salariilor si a pensiilor, investitii in infrastructura si in sanatate, precum si reducerea impozitelor.
"Romania este tara cu cea mai rapida crestere economica din Uniunea Europeana, dar salariile raman mici, iar asta ii determina pe multi romani sa plece la munca peste hotare", potrivit New York Times. In articol se face referire si la rata de participare de 40% la scrutinul de duminica.
"Anii de scandaluri politice si de condamnari in cazuri de coruptie la nivel inalt i-au deziluzionat pe alegatori. Chiar daca rezultatul este net favorabil PSD, aspectele legate de coruptie ridica acum semne de intrebare cu privire la cine va fi prim-ministru in noul guvern", se arata in articol.
"Fostul premier PSD Victor Ponta este anchetat, fiind suspectat de spalare de bani, fals si complicitate la evaziune fiscala. Liviu Dragnea, liderul partidului, a fost condamnat in aprilie 2016 la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru frauda electorala si exclusese posibilitatea de a fi propus premier. La fel facuse si liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, care a fost prim-ministru intre 2004 si 2008 si a fost acuzat in iulie de marturie mincinoasa, acuzatie pe care o neaga. Presedintele tarii, Klaus Iohannis, insista ca viitorul premier sa nu fi fost condamnat si sa nu fie tinta unei anchete in derulare", noteaza publicatia americana.
In analiza se mai arata ca rezultatul acestor alegeri nu este unul neasteptat, o surpriza fiind, poate, faptul ca PNL nu a avut parte de suficienta sustinere pentru a construi o majoritate alaturi de USR, formatiune care "a avut, in campanie, o platforma in care se pledeaza pentru mai multa transparenta la guvernare".
In articol se puncteaza si faptul ca "spre deosebire de alegerile care au avut loc anul acesta in alte tari din Europa, pozitia Romaniei in cadrul Uniunii Europene nu a fost o tema des adusa in discutie in campania electorala".
RFI: Liberalii presedintelui Iohannis au primit o lovitura dura
"Alegerile legislative din Romania s-au incheiat cu o larga victorie a social-democratilor, care au obtinut peste 45% din voturi", relateaza RFI.
"Liberalii presedintelui Iohannis au primit o lovitura dura. Ei, cei care mizau pe imaginea de integritate a lui Dacian Ciolos pentru a obtine majoritatea parlamentara, au fost invinsi dur de social-democrati", adauga sursa citata.
"La un an de la accidentul din clubul Colectiv si de la furia populara care a dus la demisia premierului Victor Ponta, PSD revine in prim-plan, mai sigur ca oricand pe forta sa", mai scrie RFI.
"Dupa incendiul de la Colectiv si protestele care au urmat si au dus la demisia premierului de atunci, niciun partid politic din opozitie nu pare sa fi stiut sa se sprijine pe acea nemultumire a societatii civile pentru a propune un proiect politic seducator", noteaza si Le Monde.
"Social-democratii din Romania au castigat alegerile generale de duminica, fiind aproape de a reveni la putere la un an dupa ce nemultumirea publica a determinat demisia premierului lor", comenteaza si Bloomberg. Publicatia mai scrie ca rezultatul obtinut de PSD si de aliatul lor ALDE "le va oferi celor doua partide o majoritate ferma" in parlament.
WSJ: PSD revine la putere, invingand partide care au sperat sa faca din Romania "un exemplu in lupta impotriva coruptiei"
Wall Street Journal comenteaza de asemenea ca Partidul Social Democrat ar urma sa revina la putere, "invingand o noua coalitie de partide reformiste" cu electorat tanar si din mediul urban, partide care au sperat sa faca din Romania "un exemplu in lupta impotriva coruptiei".
Prezenta la vot pare sa fi fost foarte scazuta, "ceea ce arata o apatie tot mai mare intr-o serie de foste dictaturi comuniste, precum Bulgaria, Bosnia si Croatia, unde partidele de opozitie au incercat sa mobilizeze votantii tinerii si cosmopoliti, in parte pentru ca multi dintre ei au plecat pentru piete ale muncii mai bogate din vestul Europei", mai scrie Wall Street Journal.
"Partidul Social Democrat a revenit duminica in forta pe scena politica din Romania, prin victoria lejera de la alegerile legislative", la un an dupa tragedia din clubul Colectiv, noteaza si AFP. "Pe un fond de apatie si in contextul unei clase politice discreditate, rata de participare nu a fost decat de 39,5%", mai scrie agentia de presa.
"Nemultumiti de salariile scazute si de starea proasta a infrastructurii, circa trei milioane din cele 20 de milioane de locuitori ai Romaniei au emigrat in ultimii ani", adauga AFP.
PSD a precizat ca nu va dezvalui numele candidatului sau la postul de premier decat dupa investirea noului parlament, cel mai devreme la 19 decembrie. "O lege datand din 2001 interzice oricarei persoane care a fost condamnata de justitie sa devina prim-ministru, iar aceasta dispozitie ar putea sa il afecteze pe Liviu Dragnea, care a fost condamnat in primavara la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru frauda electorala", mai scrie AFP.
Liderul PSD a lasat totusi duminica de inteles ca va incerca sa obtina functia de sef al guvernului. "Toti oamenii politici, toti factorii politici, toate institutiile fundamentale ale statului trebuie sa inteleaga si sa respecte votul de astazi al romanilor", a spus Dragnea.
AFP: Nominalizarea premierului ar putea deschide calea spre o criza cu presedintele Iohannis
Un astfel de scenariu ar deschide calea spre o criza cu presedintele de centru-dreapta Klaus Iohannis, care a anuntat ca va exclude de pe lista posibililor premieri orice persoana care are probleme cu justitia, chiar daca nu a fost condamnata, ceea ce l-ar scoate de asemenea din joc si pe Victor Ponta, trimis in judecata pentru spalare de bani si evaziune fiscala, mai scrie AFP.
"Chiar daca rezultatul este puternic in favoarea Partidului Social Democrat, ingrijorarile privind coruptia au creat incertitudine in legatura cu cine va fi prim-ministru in noul guvern", scrie The New York Times, facand referire la situatia juridica a liderului PSD, Liviu Dragnea, a fostului prim-ministru social democrat Victor Ponta si a presedintelui ALDE, Calin Popescu-Tariceanu.
"Rezultatul nu era pe deplin neasteptat. Sondajele indicau un rezultat bun pentru Partidul Social Democrat. Insa unii au crezut ca principala formatiune rivala, Partidul National Liberal, ar fi putut obtine suficient sprijin pentru a castiga o majoritate intr-o coalitie cu un nou partid, Uniunea Salvati Romania. Acest partid a facut campanie cu o platforma pentru o mai mare responsabilitate si o mai mare transparenta guvernamentala", adauga cotidianul american.
The New York Times mai scrie ca prezenta la vot a fost scazuta, de sub 40%, si asta pentru ca electoratul a fost dezamagit de anii de scandaluri politice si de coruptia la nivel inalt.
Partidul Social Democrat a obtinut o victorie ferma la alegerile parlamentare de duminica, scrie si Financial Times. "Insa numele viitorului premier al Romaniei ramane un mister, iar oponenti ai PSD au atras atentia ca alegerea ar putea declansa o confruntare intre presedintele Klaus Iohannis si liderul PSD, Liviu Dragnea, care a refuzat sa dezvaluie numele candidatului partidului inainte de alegeri", noteaza publicatia.
Financial Times comenteaza de asemenea ca rezultatul este o dezamagire pentru Partidul National Liberal, care l-a sustinut pe Klaus Iohannis la alegerea sa ca presedinte in 2014 si care a sprijinit guvernul tehnocrat in exercitiu, condus de premierul Dacian Ciolos.
The Guardian reaminteste ca Liviu Dragnea a promis ca Romania isi va respecta angajamentele internationale strategice si economice, in timp ce Euronews evidentiaza performanta notabila a noului partid Uniunea Salvati Romania, condus de Nicusor Dan.
"Dupa ce au petrecut un an in purgatoriul opozitiei, PSD a castigat clar alegerile legislative de duminica", scrie agentia de presa EFE, care comenteaza ca ziua electorala a fost marcata de apatie, cu o rata de participare la vot sub 40%. "Slaba participare la vot a ajutat PSD, al carui bazin electoral - format din votanti din mediul rural si persoane in varsta - este foarte fidel", mai noteaza sursa citata.