Scaderea TVA, in doua etape: la 20% din 2016 si la 19% din 2017. Supraacciza pe carburanti nu va mai fi eliminata anul viitor
UPDATE: Partidele parlamentare au decis ca TVA sa fie scazuta in doua etape, de la 1 ianuarie 2016 la 20%, iar de la 1 ianuarie 2017 la 19%, a anuntat vicepresedintele UNPR, deputatul Eugen Nicolicea.
Am decis de comun acord sa facem o serie de amendamente la Codul Fiscal. Principalul amendament este acela ca vom avea o scadere a TVA in prima treapta la 20%, intrarea in vigoare o data cu Codul, de la 1 ianuarie 2016 si dupa aceea, de la 1 ianuarie 2017 scaderea va fi la 19%", a spus Nicolicea, la finalul discutiei tehnice dintre reprezentantii partidelor pe tema Codului fiscal.
La randul sau, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat, joi, ca s-a decis si amanarea cu un an a masurii de eliminare a supraaccizei pe carburanti, urmand sa fie aplicata din 2017, nu din 2016, asa cum era stabilit initial.
"S-a ajuns la un consens, la acest nivel cel putin, vizavi de amanarea a doua masuri. In primul rand TVA va fi la 20% de la 1 ianuarie 2016, iar de la 1 ianuarie 2017, de 19%. O a doua masura propusa de PNL a fost aceea de a amana pentru un an de zile eliminarea supraaccizei pentru 2016, urmand ca acest lucru sa se intample din 2017. Acestea au fost cele doua masuri propuse de PNL", a declarat Teodorovici.
El a precizat, insa, ca tinta de deficit bugetar de 1,2% nu va putea fi atinsa nici acum, dupa aplicarea acestor masuri de amanare.
"Cifrele de astazi, in urma discutiei pe cele doua masuri, sunt aproximative, undeva la 0,5 - 0,6% este reducerea deficitului estimat de noi initial, adica in jurul cifrei de 2%. (...) Deci, nu ne vom incadra in acea tinta de 1,2% impactul fiscal".
Ministrul Finantelor a mai spus ca in cadrul intalnirii cu reprezentantii partidelor politice s-a solicitat ca Guvernul sa faca trimestrial in Parlament o informare cu privire la modul in care se realizeaza executia bugetara, astfel incat parlamentarii sa stie exact ca tinta de deficit este respectata. El a aratat ca aceste modificari vor fi discutate si cu partenerii internationali.
Reprezentantul UDMR la discutii, europarlamentarul Iuliu Winkler, a opinat ca reforma fiscala pe care o declanseaza Parlamentul saptamana viitoare prin adoptarea Codului fiscal, chiar cu modificarile aduse la intalnirea tehnica, va aduce un ciclu de crestere durabila in Romania.
"UDMR sprijina Codul fiscal in forma in care a fost adoptat in Parlament pentru ca este o forma care a avut un larg sprijin politic si este de asemenea o decizie care poate sa declanseze un ciclu de crestere mai indelungata in Romania, un ciclu de crestere sustenabila prin reforma fiscala pe care o declanseaza", a aratat Winkler.
Vicepresedintele ALDE Catalin Beciu a declarat, la randul sau, ca partidul din care face parte sustine Codul fiscal asa cum a fost votat in Parlament.
"Noi vrem TVA de 19% (din 2016 - n.r.), impactul psihologic este unul foarte important, sunt antreprenor de 25 de ani, stiu ce inseamna asta", a afirmat Catalin Beciu.
Reprezentantii partidelor parlamentare au avut joi o intalnire tehnica pe tema Codului fiscal, retrimis spre reexaminare de presedintele Klaus Iohannis.
Saptamana viitoare, Senatul si Camera Deputatilor sunt chemate in sesiuni extraordinare pentru a dezbate si vota cererea de reexaminare pe Codul fiscal.