Olanda este cel mai mare partener comercial al Romaniei, dar se impotriveste intrarii Bucurestiului in Schengen. Cum incearca MAE sa convinga Haga
Spatiul Schengen. Sursa foto: Mediafax
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, i-a prezentat, sambata, omologului olandez, Bert Koenders, argumentele Romaniei in asteptarea unei decizii favorabile privind aderarea la Schengen, cei doi convenind sa identifice modalitatile cele mai potrivite pentru gasirea unei solutii in acest sens.
Discutiile de la Bucuresti dintre cei doi ministri de externe au precedat deplasarea pe care acestia o fac impreuna, in cursul zilei de duminica, la marsul in memoria victimelor atentatului de la Tunis, din 18 martie 2015.
In cadrul discutiilor, Bogdan Aurescu si Bert Koenders s-au referit si la chestiunea Schengen. In contextul luptei antiteroriste, Bogdan Aurescu a prezentat argumentele pe care Romania, ca furnizor de securitate in regiune si in UE, le considera relevante, in asteptarea legitima fata de o decizie favorabila privind aderarea tarii noastre la spatiul Schengen, se arata in comunicatul MAE.
Aurescu a subliniat ca aderarea Romaniei va intari capacitatea spatiului Schengen de a combate fenomenele ilegale cu care se confrunta, respectiv va consolida securitatea UE.
Cei doi ministri au convenit sa ramana in contact pe acest subiect pentru a identifica modalitatile cele mai potrivite pentru gasirea unei solutii.
In plan economic, cei doi oficiali au salutat nivelul schimburilor comerciale romano-olandeze (peste 3,5 miliarde de euro in 2014), Regatul tarilor de Jos mentinandu-se, de mai multi ani, pe primul loc in clasamentul investitorilor straini in Romania (peste 8,2 miliarde de euro). Bogdan Aurescu a transmis interesul Romaniei pentru mentinerea unei tendinte ascendente a schimburilor si pentru atragerea de noi investitii olandeze pe piata romaneasca.
Discutiile au abordat si evolutiile din vecinatatea estica, in perspectiva Summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga, cu accent pe criza din Ucraina si perspectivele europene ale Republicii Moldova, combaterea terorismului, politica energetica, viitoarea Presedintie olandeza a UE din semestrul I al lui 2016.
Aurescu si Koenders au discutat si problematica securitatii energetice, ministrul roman mentionand oportunitatea reprezentata de valorificarea potentialului resurselor energetice din platoul continental romanesc al Marii Negre.
Cu privire la agenda de securitate, sefii celor doua diplomatii au discutat despre implementarea deciziilor adoptate la Summitul-NATO din Marea Britanie privind apararea colectiva, Bogdan Aurescu exprimand speranta ca partea olandeza va participa la structurile NATO de comanda si control care vor fi infiintate in Romania.
Ambasador: Olanda nu sustine, in acest moment, aderarea Romaniei la Schengen
Parlamentul olandez nu sustine, momentan, aderarea Romaniei la Schengen, deoarece considera ca Bucurestiul nu a implementat toate cerintele initiale pentru a deveni membru al UE, a declarat ambasadorul Matthijs van Bonzel, adaugand ca exista o legatura intre Schengen si respectarea standardelor europene.
Intrebat daca Olanda sustine sau nu aderarea Romaniei la Schengen, ambasadorul Matthijs van Bonzel a declarat: "In acest moment, aderarea nu este sustinuta de Parlamentul olandez pentru ca Parlamentul nu considera ca Romania a implementat toate cerintele initiale pentru a deveni stat membru al Uniunii Europene".
"Romania nu era pregatita in momentul aderarii. Era pregatita din multe puncte de vedere, dar nu in cele esentiale. Vorbesc aici de legislatie, de sistemul judiciar, de functionarea lui, de eficienta si impartialitate in modul de aplicare a legilor, de coruptia institutionala", a afirmat ambasadorul olandez.
Mai multe despre:
#aderare Schengen#Olanda
Pe acelasi subiect: