Presedintele bulgar: UE face "o greseala mare" politizand aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen
Schengen
Romania si Bulgaria merita sa adere la Schengen, iar UE face "o greseala mare" politizand acest proces, care presupune criterii clare, pe care cele doua state le indeplinesc, a declarat, intr-un interviu, presedintele bulgar, Rosen Plevneliev, care asteapta foarte curand o decizie in acest sens.
"Bulgaria si Romania merita sa fie demarata integrarea lor in Spatiul Schengen", cele doua tari dovedind in mod repetat, potrivit Parlamentului European si Comisiei Europene, ca sunt pregatite pentru aderare, a declarat, intr-un interviu acordat APA, presedintele bulgar, Rosen Plevneliev, relateaza Wirtschaftsblatt, preluat de Mediafax.
Nu este "corect" ca aderarea Bulgariei si a Romaniei, membre UE din 2007, sa fie impiedicata, a precizat presedintele Bulgariei. "Contravine reglementarilor europene ca Bulgaria si Romania sa nu primeasca ceea ce merita si au indeplinit din cauza unor teme de politica interna ale altor state membre", a afirmat Plevneliev, referindu-se la Olanda, care in 2011 a fost singura tara care s-a opus aderarii celor doua state, noteaza Wirtschaftsblatt.
"Schengen nu are nimic de a face cu politica. Schengen inseamna criterii clare. Asa a fost cazul cu toate celelalte state, care au aderat. Indeplinim toate criteriile si ne protejam granitele mai bine decat o fac multe alte state membre. Avem toate dovezile in acest sens si asteptam ca statele membre UE sa ia foarte curand o decizie responsabila", a spus presedintele Plevneliev, aflat in vizita de lucru in Austria.
El a mai precizat ca Europa face "o greseala mare", politizand ceva ce nu e politic, fapt care "va demotiva alte viitoare state membre", cu referire la tarile din Balcanii de Vest. Plevneliev a subliniat ca ar fi "un semnal politic bun din partea UE" sa aprobe prima faza a aderarii la Schengen, cu granitele aeriene si maritime.
Si presedintele Klaus Iohannis a declarat, pe 29 ianuarie, ca Romania indeplineste toate criteriile pentru aderarea la Spatiul Schengen si orice nelamuriri pe acest palier tin de considerente pur politice, subliniind ca rapoartele MCV pozitive arata o recunoastere a eforturilor de consolidare interna.
Intrr-un interviu acordat pe 14 martie, ambasadorul Olandei la Bucuresti, Matthijs van Bonzel, spunea ca Parlamentul olandez nu sustine, momentan, aderarea Romaniei la Schengen,deoarece considera ca Bucurestiul nu a implementat toate cerintele initiale pentru a deveni membru al UE.
Mai multe despre:
#aderare Schengen#Bulgaria
Pe acelasi subiect: