Mesajul lui Ponta catre oficialii UE: “Ce tine de noi pe Schengen am facut, ce tine de ei sa faca atunci cand doresc”
Ministrul de Interne, care va merge la reuniunea JAI, are mandat din partea Guvernului sa spuna tuturor oficialilor europeni ca autoritatile de la Bucuresti au indeplinit tot ce tine de partea romana pentru aderarea la Schengen, iar "ce tine de dansii sa faca cand doresc", a afirmat premierul Ponta.
El a precizat din nou ca Guvernul nu mai doreste sa fixeze un termen pentru aderarea la Schengen si care sa nu fie respectat.
"Aveti mandat din partea Guvernului sa spuneti tuturor colegilor nostri europeni ca suntem perfect pregatiti pentru Schengen, ca ce tine de noi s-a facut si ce tine de dansii sa faca cand doresc. Nu mai dorim o data, ca de fiecare data sa ni se spuna «nu acum, data viitoare». Cand termina toate alegerile lor nationale, toate problemele, atunci noi suntem pregatiti si intram in Schengen", a spus Ponta in sedinta de guvern.
El a adaugat ca activitatea Ministerelor de Externe si a celorlalte ministere este importanta pentru ridicarea tuturor restrictiilor pe piata muncii, impise lucratorilor romani din strainatate, incepand cu anul viitor.
Aderarea Romaniei la Schengen se afla pe agenda reuniunii ministrilor de Justitie si Afaceri Interne (JAI) din UE din 5-6 decembrie, dar urmeaza ca reprezentantii permanenti ai statelor membre UE, care se reunesc, miercuri, in COREPER II, sa stabileasca daca se va discuta, ca si la precedentele consilii, doar stadiul implementarii acquis-ului sau va avea loc o dezbatere de orientare, urmata de un vot.
Exista insa putine sanse ca Presedintia lituaniana sa propuna un vot privind aderarea celor doua tari la Schengen, in conditiile in care nu exista unanimitate.
Discutia privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, programata pentru reuniunea COREPER II de miercuri, a fost amanata pentru saptamana viitoare dupa ce Bucurestiul a cerut mai mult timp pentru a discuta cu statele membre, declara, la 28 noiembrie, purtatorul de cuvant al Presedintiei UE, Vykintas Pugaciauskas, potrivit Mediafax.
Olanda este tara care s-a opus in mod constant, in ultimul timp, la aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, iar Germania, care nu are inca un guvern dupa alegerile din septembrie, este putin probabil sa fie dispusa sa dea un vot pozitiv pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen. Alte tari care in trecut au avut pozitii oscilante privind intrarea celor doua state în Schengen au fost Finlanda si Franta.
Pe acelasi subiect: