Barroso: "Romanii trebuie sa inteleaga cat de sensibil este subiectul Schengen in unele tari UE"
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, le-a explicat romanilor, vineri, cat de sensibile sunt subiecte precum Schengen si libera circulatie in unele state membre UE, din cauza unor forte extremiste.
Liderul Executivului european a precizat, intr-o conferinta comuna de presa cu premierii roman, Victor Ponta, si moldovean, Iurie Leanca, ca nu poate oferi "o data precisa" privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen.
"Pozitia noastra, a Comisiei, nu s-a schimbat. Ne-am mentinut pozitia de a sprijini Bulgaria si Romania in acest demers. Dar, trebuie sa fiu realist, decizia este luata de statele noastre membre si, dupa cum stiti, din motive diferite, aceasta nu este inca posibila. Acesta este, de asemenea motivul, pentru care nu ma pot angaja sa avansez o data precisa", a spus Barroso, intrebat daca cele doua tari vor adera la Schengen in 2014.
Barroso a mai precizat ca "din punctul de vedere al Comisiei ar trebui sa fie posibil, dar nu depinde de institutiile europene". "Decizia depinde de pozitia unor state membre. Aceasta e realitate, e o apreciere foarte onesta. Cred este important ca opinia publica din Romania sa stie exact care sunt provocarile", a declarat presedintele Jose Manuel Barroso, potrivit Mediafax.
Acesta a subliniat ca in unele state membre exista "un amalgam, o confuzie" intre libera circulatie a muncitorilor, intre Schengen, migratie si refugiati, provocate unele forte extremiste care "exprima ingrijorari privind migratia in general".
"Fortele populiste incearca sa pretinda ca Europa este un fel de continent complet deschis, fara reguli, fara granite. Asta nu e adevarat. Ceea ce se intampla foarte des este faptul ca autoritatile nu aplica legile", a spus Barroso, dand ca exemplu dreptul de sedere.
"Exista reguli daca cineva abuzeaza de dreptul de sedere. Daca cineva nu poate trai intr-o alta tara pentru ca nu are mijloacele (...) autoritatile acelei tari au dreptul de trimite aceasta persoana acasa", a declarat presedintele CE.
Jose Manuel Barroso a subliniat ca a facut aceste precizari pentru a transmite opiniei publice din Romania "cat de sensibila" este chestiunea Schengen in unele state membre.
"Va spun acestea pentru ca este important pentru opinia publica din Romania sa inteleaga cat de sensibila este aceasta chestiune in unele state membre. Este o chestiune foarte sensibila, pentru ca fortele extremiste o folosesc impotriva unor state membre, impotriva unor parteneri si vecini, impotriva unor principii ale UE", a conchis oficialul european.
Jose Manuel Barroso a declarat, luni seara, ca Romania si Bulgaria nu vor intra in spatiul Schengen la 1 ianuarie 2014, din cauza ca unele tari se opun.
"Romania si Bulgaria nu vor intra in spatiul Schengen la 1 ianuarie 2014. Aceasta dezbatere presupune, ca de obicei, un amalgam incredibil intre Schengen, imigrare, Lampedusa, lucratori detasati. Un amalgam care trebuie denuntat; daca nu, vom fi martorii intensificarii miscarilor extremiste care imping Europa sa faca lucruri foarte periculoase. Pentru ca noi am experimentat in istoria Europei aceasta xenofobie, acest sovinism si nu este un lucru bun. Europa a trecut prin perioade grele in aceste momente de ultranationalism, protectionism sau sovinism. Trebuie sa le evitam. Sa luam fiecare caz in parte. Romania si Bulgaria nu vor intra in spatiul Schengen deoarece exista tari care se opun; deci exista o unanimitate care trebuie atinsa, chiar daca, tehnic, indeplinesc deja conditiile", a declarat presedintele CE, pentru postul privat de televiziune din Franta LCI.
Pe acelasi subiect: