Cat castiga un europarlamentar. In 4 ani de mandat poate ajunge la un milion de euro. Plus pensie de 4.000 euro lunar, la batranete
Europarlamentarii beneficiaza, pe langa salariul de peste 6.000 de euro, de mai multe indemnizatii (pentru cheltuieli generale, indemnizatii de sedere, indemnizatii anuale de calatorie), de rambursarea cheltuielilor de deplasare, precum si de circa 20.000 de euro lunar pentru angajarea asistentilor.
Interesul politicienilor este justificat, daca ne gandim ca un asemenea post le aduce in patru ani de mandat 300.000 de euro doar din salarii. Suma se apropie de un milion de euro, daca luam in calcul si banii alocati pentru deplasari si sedinte.
In plus, cine a fost europarlamentar va primi la batranete peste 4.000 de euro pensie.
La sfarsitul celor patru ani de mandat, unui europarlamentar i-au trecut prin conturi 300.000 de euro, daca socotim numai salariul. Alesii europeni primesc si sume consistente pentru a-si intretine birourile de la Bruxelles si pentru activitatea lor parlamentara, plus 21.000 de euro lunar pentru consilieri.
La fel ca parlamentarii de la Bucuresti, alesii europeni primesc, in plus fata de salariu si o indemnizatie de sedere la Bruxelles sau la Strasbourg, care se ridica la 300 de euro pe zi. Cu acesti bani, ar trebui sa-si acopere cazarea si masa pentru cele aproximativ 40 de zile pe an cand trebuie sa fie la lucru, in plenul parlamentului.
Europarlamentarii au dreptul sa se deplaseze la sedintele plenare sau la comisii, calatorind la clasa business si, desigur, sa-si deconteze biletele de tren sau de avion.
De asemenea, au 4.000 de euro pe luna pentru deplasarile in alte state din Uniunea Europeana , la reuniuni oficiale. Astfel, la sfarsitul celor 4 ani de mandat sumele folosite pentru salariul si activitatea unui europarlamentar por ajunge pana la un milion de euro.
Si mai exista un mare avantaj pentru cei care au ajuns in Parlamentul european. Scapa de grija batranetilor pentru ca vor avea o pensie de 4.200 de euro, pe care o vor primi lunar dupa ce implinesc 63 de ani.
Din bugetul total al Uniunii Europene, Parlamentul de la Bruxelles a primit 1,750 de miliarde de euro. Romania a contribuit cu 1,6 milarde de euro la fondurile uniunii, iar o parte din aceasta suma( 12,8 milioane de euro) a fost directionata si catre legislativul de la Bruxelles.