Bugetul de stat pentru 2015 si cel al asigurarilor sociale au fost adoptate de Parlament. Educatia primeste 3,5% din PIB, de la Sanatate se taie. Opozitia contesta legile la CC
Parlament
Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2015 a fost adoptat, duminica, de Parlament, fiind inregistrate 339 de voturi "pentru" si 141 "impotriva".
Parlamentarii si-au exprimat votul in privinţa proiectului legii bugetului prin ridicarea mainii. Plenul reunit al Senatului si Camerei a finalizat vineri dezbaterile asupra proiectului de buget pe 2015, stabilind ca votul final sa fie dat ulterior.
Parlamentul a adoptat, duminica, si proiectul legii bugetului asigurarilor sociale pe anul 2015, fiind inregistrate 329 voturi "pentru" si 144 "impotriva". Parlamentarii PNL si ai PDL au precizat ca au votat impotriva proiectului bugetului asigurarilor sociale de stat.
Deputatul Cristina Pocora a declarat ca PNL solicita demisia ministrului Muncii pentru felul in care a fost facut bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2015. „Am votat impotriva acestui buget si in continuare solicitam demisia ministrului Muncii pentru acest buget”, a spus Pocora, de la tribuna Parlamentului.
Claudia Boghicevici a precizat, la randul sau, ca si parlamentarii PDL au votat impotriva proiectului bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2015, sustinand ca acesta este „incropit pe genunchi de un contabil, de un om fara viziune”. „Cum am fi putut sa votam un buget care prevede o gaura de 19 miliarde de lei pentru sistemul de pensii?”, a adaugat ea.
Camera Deputatilor si Senatul au adoptat, sambata, articolele proiectului de buget de asigurari sociale de stat pe 2015. Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a spus, la dezbaterile de sambata, ca este un buget mai mare cu 5,08% fata de cel de anul trecut si asigura indeplinirea tuturor angajamentelor luate de Guvern, inclusiv pensiile marite cu 5% pentru cei 5.433.000 de pensionari.
Ea a adaugat ca bugetul prevede si majorarea pensiilor sociale si implementarea deciziei Curtii Constitutionale privind recalcularea pensiilor pentru 250.000 de pensionari pentru 10 luni. „Bugetul cuprinde si sumele suplimentare, astfel incat sa putem asigura transferul catre pilonul II de pensii”, a precizat Plumb.
Rovana Plumb a mai spus ca bugetul de somaj prevede o scadere cu 4,99%, deoarece a preconizat pentru 2015 o rata a somajului de 5,1%, fata de 5,3% cat a fost in 2014 si reducerea cu 20.000 a numarului de someri, de la 485.000 la 465.000.
Potrivit lui Plumb, bugetul de somaj asigura in mod clar plata somajului si asigurarea de programe pentru cresterea ocuparii locurilor de munca in randul tinerilor si al persoanelor peste 45 de ani.
PNL contesta la Curtea Constitutionala legea bugetului de stat pe 2015
PNL a decis sa conteste la Curtea Constitutionala legea bugetului de stat pe anul 2015, a anunţat, duminica, deputatul Eugen Nicolaescu, dupa ce plenul Parlamentului a adoptat proiectul de lege.
Guvernul a aprobat, saptamana trecuta, proiectul de buget pe anul viitor, dupa care acesta a mers la comisiile de specialitate din Parlament.
Executivul a ajuns la un acord cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana pentru ca deficitul bugetar pe care va fi construit proiectul de buget pe anul viitor sa creasca de la 1,4% la 1,83% pe cash, incluzand o alocare de 0,4% pentru cofinantarea proiectelor UE.
Ponta: Contestarea bugetului la CC va amana majorarea pensiilor si reducerea TVA la pachetele turistice
Contestarea proiectului de buget la Curtea Constitutionala si neaplicarea acestuia din ianuarie va impune amanarea tuturor masurilor adoptate, precum majorarea pensiilor si introducerea TVA de 9% la pachete turistice, a afirmat premierul Victor Ponta, adaugand ca spera ca bugetul sa nu fie contestat.
"Vreau sa fac un singur apel la seriozitate si responsabilitate: inteleg pozitii politice si politicianiste uneori, insa vreau sa transmit tuturor cetatenilor acestei tari ca, in msura in care acest buget va fi contestat la Curtea Constitutionala si nu va intra in vigoare la 1 ianuarie 2015, toti cei care asteapta pensiile marite, subventiile, cei care vand pachete de turism cu TVA redus vor astepta degeaba si vor trebui sa-i intrebe pe colegii care contesta la Curtea Constitutionala de ce nu isi primesc pensiile, de ce nu-si primesc alocatiile marite conform noului buget. in masura in care bugetul nu este in vigoare, se aplica 1 pe 12 din bugetul anterior, care nu prevedea aceste cresteri", a spus Ponta, in plenul Parlamentului.
El a aratat ca spera ca bugetul sa fie in vigoare la 1 ianuarie si ca declaratia privind contestarea proiectului de buget a fost doar una politica, altfel toate prevederile trebuie amanate.
Ponta a mai apreciat ca Romania va avea din nou, dupa doi ani, "un presedinte legitim", aratand ca Guvernul stabil, bugetul adoptat si noul presedinte legitim il fac sa creada ca Romania poate avea un nou an, 2015, mai bun decat ultimii zece.
Educatia primeste 3,5% din PIB, de la Sanatate se scade
Domeniul educatiei va primi, anul viitor, trei miliarde lei in plus fata de acest an, reprezentand 3,51% din PIB, a anuntat premierul Victor Ponta, adaugand: "Sa dea Dumnezeu sa traim impreuna momentul in care vom putea aloca 6% din Produsul Intern Brut !".
Legea prevede ca Guvernul trebuie sa asigure educatiei un buget anual de 6% din PIB, dar aceasta obligatie a fost amanata constant de Executiv. Domeniul educatiei este finantat atat de la bugetul de stat, cat si din bugetul local.
Victor Ponta le-a mai cerut ministrilor sa explice ca scaderile de bugete pentru 2015 se traduc prin reducerea contributiilor sociale la angajator cu cinci puncte procentuale si prin plata titlurilor executorii, fiind firesc sa nu se regaseasca in buget cheltuielile economisite.
"Acolo unde exista - si va rog pe toti ministri sa explicati acest lucru, pentru ca, pana la urma, e explicatia noastra sa explicam - acolo unde apar scaderi in diverse bugete, apar din doua motive. In primul rand, scaderea CAS cu 5 puncte procentuale se aplica si la institutiile publice, adica si la cheltuielile noastre cu salarii se scad 5%, ca platim mai putin CAS, nu doar privatul, ci si institutia publica, si, de asemenea, titlurile executorii, hotararile judecatoresti pe care le-am platit si le platim in continuare, e normal sa nu mai apara in buget", spunea premierul Ponta, dupa adoptarea bugetului de catre Guvern.
Din bugetul de stat, Ministerele Muncii, Dezvoltarii, Finantelor, Fondurilor Europene, Agriculturii, Mediului, Transporturilor, Economiei vor avea bugete mai mari anul viitor, in timp ce alocarile pentru ministerele Sanatatii, Culturii si Administratiei si Internelor vor fi mai mici.
Mai multe despre:
#buget 2015#Palatul Parlamentului
Pe acelasi subiect: