Basescu: Romania vrea sa fie parte a unui eventual format de negociere pe situatia din Ucraina
Presedintele Traian Basescu a declarat joi ca Romania va sustine la Consiliul European pe tema Ucrainei ca doreste sa fie parte a unui eventual format de negociere pentru rezolvarea situatiei din zona, plecand de la interesul national al tarii noastre.
Presedintele a mai spus, la plecarea spre Bruxelles, ca Romania va sustine la Consiliul European pe tema Ucrainei ca premisele rezolvarii situatiei sunt legate de acordul de la Budapesta din 1994 si de respectarea acordurilor bilaterale ale Kievului cu Moscova.
”In cazul in care se decide crearea unui format de negociere pentru solutionarea tensiunilor dintre Ucraina si Federatia Rusa, urmare a actiunilor din Crimeea, Romania trebuie sa faca parte din el”, a anuntat presedintele Traian Basescu.
Argumentele pentru acest lucru sunt, in opinia sefului statului, faptul ca Romania are peste 400.000 de cetateni ucraineni vorbitori de limba romana, ceea ce ne situaza pe locul doi, dupa minoritatea rusa, ca interes pentru ceea ce se intampla cu minoritatile pe teritoriul Ucrainei.
"Un al doilea argument pe care il avem este acela ca Romania, cel mai apropiat stat membru al UE de Crimeea, distanta este de doar 160 de mile marine, ceea ce pentru una din cele 400 de nave ale flotei ruse de la Sevastopol inseamna un mars de 10 ore, maxim pana la frontierele Romaniei", a aratat presedintele Traian Basescu.
El a tinut sa mai mentioneze ca Romania este, prin frontiera estica, la 100 de kilometri de un alt conflict inghetat, cel din Transnistria.
"Nu in ultimul rand, Romania nu e dependenta de importurile de gaze din Federatia Rusa, deci nu are o grea dependenta si le poate substitui cu alte forme de aprovizionare cu energie sau chiar cu gaze prin interconectorul cu Ungaria, unde putem primi gaze si din Norvegia", a spus presedintele Romaniei.
Traian Basescu a mai afirmat ca Romania poate fi un "participant asupra caruia sa nu se ridice semne de intrebare la negociere", considerand ca "interesul national al Romaniei este sa fie implicata, plecand si de la premisa ca are 640 de kilometri de frontiera cu Ucraina, probabil cea mai lunga frontiera dintre statele membre ale Uniunii Europene".
Seful statului a declarat ca acestea sunt elementele pe care le are in vedere in interventia pe care o va avea la Consiliul European informal care va avea loc la Bruxelles.
Traian Basescu a declarat ca, din punctul de vedere al Romaniei, rezolvarea situatiei din Ucraina pleaca de la doua premise, existenta Memorandumului de la Budapesta, in care trei state, SUA, Marea Britanie si Federatia Rusa, se constituie in garanti ai independentei si suveranitatii Ucrainei asupra teritoriului sau.
"Apreciem ca primele doua state cu obligatii in a negocia cu Federatia Rusa sunt SUA si Marea Britanie, urmare a angajamentului de la Budapesta", a spus Traian Basescu.
Seful statului a mai aratat ca o alta premisa de la care pleaca pozitia Romaniei este existenta acordului bilateral intre Ucraina si Federatia Rusa cu privire la stationarea unor structuri militare ruse, pe teritoriul acestei tari, pana in 2047, lucruri stabilite prin acordul de la Kiev, din 1997 si un al doilea acord, semnat in 2010, care stabileau prezenta numerica si in unitati de lupta a Federatiei Ruse, pe teritoriul Crimeei, respectiv circa 25.000 de militari, peste 500 de nave militare in portul de la Sevastopol si 100 de guri de tun cu calibru de 100 de milimetri, si 22 de avioane de lupta.
"Aceste acorduri bilateriale intre Ucraina si Federatia Rusa trebuie luate in considerare, in orice pozitie rezonabila a statelor, pentru ca sunt acorduri ratificate de Parlamentele celor tari", a spus seful statului.
Presedintele Traian Basescu a mai spus ca Acordul de la Kiev din 1997, stabileste foarte clar modul de actiune si comportamentul trupelor ruse pe teritoriul Crimeei si a adaugat ca, o problema care va trebui negociata, este faptul ca aditional, presedintele Iuscenko, in timpul mandatului sau, a emis doua decrete pe care Federatia Rusa nu le reconoaste, si care vizau un control foarte clar al Ucrainei asupra miscarii efectivelor armatei Federatiei Ruse pe teritoriul Ucrainei.
Traian Basescu a tinut sa mentioneze ca Romania considera ca Parlamentul Ucrainei este legitim, iar deciziile acestuia, inclusv de desemnare a unui nou Guvern, sunt legitime.
In plus, Basescu a spus ca cele doua state, SUA si Marea Britanie, care au obligatia sa negocieze cu Federatia Rusa, trebuie sa constate nivelul la care aceasta a depasit intelegerile bilaterale ea si Ucraina, cu privire la aceste trupe din Crimeea si sa gaseasca solutii pentru ca incalcarile acordurilor bilaterale sa nu se mai produca.
"Romania considera ca ceea ce a facut Federatia Rusa, prin incalcarea acordurilor bilaterale, este o agresiune la adresa Ucrainei", a aratat presedintele Romaniei.
"Vom sustine ca Ucraina trebuie sa intre urgent intr-un program cu FMI, Banca Mondiala si, daca e nevoie si cu Uniunea Europeana, care sa vizeze finantarea Ucrainei pe termen mediu, in asa fel incat tara sa nu intre in incetarea de plati si in acelasi timp sa parcurga un program de reforme accelerat", a spus Traian Basescu. In plus, presedintele Basescu a afirmat ca Romania sustine de asemenea ca Ucraina, daca doreste, poate semna Acordul de asociere si de liber schimb cu Uuniunea Europeana.
Presedintele Traian Basescu participa, joi, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European pe tema situatiei din Ucraina, unde sefii de stat si de guvern din UE urmeaza sa aiba si discutii cu premierul ucrainean Arseni Iateniuk.