Crimeea ar putea decide alipirea la Rusia in 16 martie si adoptarea rublei rusesti. Obama a autorizat blocarea unor averi si restrictii de vize pentru cetatenii rusi
UPDATE Parlamentul local din Crimeea, dominat de prorusi, i-a cerut, joi, lui Vladimir Putin alipirea la Rusia, precum si organizarea unui referendum la 16 martie in peninsula ucraineana pentru a valida aceasta alipire, a declarat pentru AFP unul dintre oficiali, potrivit Mediafax.
16.00 Regiunea ucraineana Crimeea ar putea adopta rubla ruseasca ca moneda si ar putea "nationaliza" proprietati detinute de statul ucrainean, parte a unui plan de a se alatura Federatiei Ruse, a declarat vicepremierul Crimeei, Rustam Temurgaliev. "Toate proprietatile ucrainene vor fi nationalizate si vor deveni proprietatea autonomiei Crimeea. (...) Suntem gata sa introducem rubla", a spus Temurgaliev, scrie agentia Interfax, citata de Reuters. Vicepremierul Crimeei spera ca regiunea sa devina in curand parte a Rusiei.
15.53 Presedintele Statelor Unite Barack Obama a anuntat joi ca autorizeaza impunerea unor restrictii in acordarea de vize de calatorie "ca raspuns la incalcarea in curs, de catre Rusia, a suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei", relateaza AFP. De asemenea, Obama a autorizat prin decret blocarea averilor "celor care sunt implicati in mod direct in destabilizarea Ucrainei, inclusiv in interventia militara din Crimeea", a precizat Departamentul de Stat intr-un comunicat.
12.25 Alegatorii vor avea de ales intre o alipire la Rusia sau o autonomie net consolidata, a precizat deputatul Grigori Ioffe. Parlamentul acestei republici autonome a prevazut organizarea, la 30 martie, a unui referendum dar care se refera doar o simpla consolidare a autonomiei.
08.20 Presedintele rus, Vladimir Putin, si cancelarul german, Angela Merkel au discutat miercuri "scenarii" vizand o "normalizare" a situatiei din Ucraina, a anuntat Kremlinul, citat de AFP.
Cei doi lideri au purtat discutii pe marginea unor "scenarii de cooperare internationala in vederea unei normalizari politice a situatiei din Ucraina", potrivit Kremlinului, care subliniaza ca discutia a avut loc la initiativa lui Merkel.
La randul lor, Barack Obama si David Cameron au denuntat situatia "inacceptabila" din Ucraina si au afirmat ca Rusia plateste deja pentru interventia sa, a anuntat Casa Alba, dupa o conversatie intre cei doi lideri, relateaza AFP, citata de Mediafax.
Presedintele american si premierul britanic si-au "exprimat grava preocupare fata de incalcarile evidente de catre Rusia a suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei.
"Rusia a inceput deja sa plateasca pentru faptele sale, prin scaderea increderii unor investitori", a dat asigurari Casa Alba.
La randul sau, Downing Street a subliniat un acord intre cei doi aliati cu privire la necesitatea "de a continua sa lucreze impreuna pentru o detensionare a (situatiei) si pentru disuadarea Rusiei". Un purtator de cuvant al lui Cameron a notat ca autoritatile ruse "inca nu si-au retras trupele la baze si refuza sa recunoasca Guvernul interimar de la Kiev, in timp ce situatia din teren ramane extrem de tensionata".
Pe de alta parte, Statele Unite au decis sa intensifice antrenamentele aeriene comune cu Polonia si sa-si sporeasca participarea la protejarea spatiului aerian al statelor baltice, a anuntat miercuri secretarul american al Apararii Chuck Hagel, relateaza AFP.
Aceste masuri vizeaza, in opinia Washingtonului, sa ofere asigurari in domeniul securitatii aliatilor sai est-europeni din cadrul NATO care si-au exprimat ingrijorarea fata de consecinte la adresa securitatii lor din partea actiunilor militare ruse in Ucraina.
Generalul Martin Dempsey, cel mai inalt in grad in armata americana, l-a sunat miercuri dimineata pe omologul sau rus Valeri Gherasimov si l-a indemnat sa "continue sa dea dovada de retinere in zilele urmatoare, pentru a lasa loc unei solutii diplomatice", a declarat seful Statului Major Interarme.
Un detasament militar american alcatuit din aproximativ zece oameni este stationat la doua baze aeriene in Polonia, cu scopul de a implementa exercitii aeriene comune intre fortele americane si cele poloneze, in contextul in care fortele aeriene poloneze sunt dotate cu avioane de vanatoare de tip F-16. Protectia spatiilor aeriene ale Lituaniei, Letoniei si Estoniei este asigurata de aproximativ zece ani de catre NATO. Statele membre sunt insarcinate, pe rand, cu asigurarea acestei protectii, trimitand avioane de vanatoare in statele baltice pentru o perioada de patru luni. De la 1 ianuarie, Statele Unite sunt insarcinate cu aceasta misiune. In prezent, Statele Unite mobilizeaza in aceste tari patru avioane de vanatoare de tip F-16 si vor trimite, in cursul acestei saptamani, inca sase avioane de vanatoare de tip F-15 si un avion cisterna, potrivit unui oficial al Pentagonului.
Generalul Dempsey a spus ca a purtat mai multe discutii cu omologii sai baltici si est-europeni de la inceputul crizei din Ucraina. "Ei sunt ingrijorati si vor sa fie siguri ca ii putem ajuta sa isi asigure securitatea", a dezvaluit el in fata senatorilor.