Romania, la inaltime. Cercetatorii de la Magurele lucreaza la doi nanosateliti, care vor fi trimisi in spatiul cosmic
Romania va avea noi reprezentanti in spatiul cosmic: doi nanosateliti care vor fi construiti la noi si care vor face parte dintr-o retea gigant, programata sa fie lansata in 2016.
Noua aventura spatiala naste mari emotii in randul cercetatorilor. Nu de alta, dar Goliat, primul satelit made in Romania, lansat acum 2 ani, a cedat din cauza radiatiilor mult prea mari.
Robisat 1 este "numele de cod" al proiectului din Romania care va da nastere celor 2 nanosateliti. Ei n-au fost botezati inca, dar stim cum arata: doua cuburi lipite intre ele cu latura de 10 cm si o greutate de 2 kilograme. Odata asamblati, nanosatelitii vor fi amplasati in atmosfera inalta a Pamantului, adica la 250-350 de kilometri.
Constructia lor a inceput deja la Institutul de Stiinte Spatiale de la Magurele si vor fi gata in cel mult 2 ani de zile, cand este programata lansarea celei mai mari constelatii de nanosateliti create vreodata numita QB50. Nanosatelitii "made in Romania" vor mai avea 48 de frati construiti in tari ca Japonia, Olanda sau Italia.
Marius Piso, director Rosa: "Nanosatelitii vor trimite date despre atmosfera inalta, ne vor referi la compozitia atmosferei cat si la nivelul de radiatii. Satelitii romanesti vor face demonstratii tehnologice in special in comunicatia intre sateliti."
Este al doilea proiect de anvergura in care suntem implicati, dupa lansarea pe orbita din 2012 a satelitului Goliat. Acesta a reusit sa transmita in final putine informatii din cauza radiatiilor mult prea mari intalnite dupa ce lansatorul a luat decizia sa schimbe orbita.
Si nu este singura misiune importanta in care apare numele Romaniei. Pe viitor, vom participa inclusiv la noile misiuni de explorare a lunii, a planetei Marte sau a planetei Jupiter. Pentru inceput trebuie sa simulam si sa cercetam mediul de radiatii care se afla in jurul planetei Jupiter.
Mihnea Costoiu, ministru delegat Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica: "Satelitii de comunicatii sunt deranjati de multe ori de radiatiile provenite de la eruptiile solare. Datorita faptului ca Jupiter e foarte mare mediul de radiatii este mai puternic."
Experimentele incep din aceasta luna pe platforma de la Magurele.
Pe acelasi subiect: