Inversarea fenomenului "exodului creierelor". CE a aprobat finantarea celui mai mare laser din lume la Magurele
Constructia in Romania, pe platforma de la Magurele, langa Bucuresti, a laserului si laboratoarelor proiectului "Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics ELI-NP" a fost aprobata de Comisia Europeana. Finantarea va fi de 180 de milioane de euro din fondurile structurale.
Proiectul implica 40 de institutii academice si de cercetare din 13 state membre. Face parte dintr-o initiativa mai ampla, care include si Republica Ceha si Ungaria. Scopul este de creare a unui consortiu de cercetare european de avangarda, informeaza Comisia Europeana.
"Acesta este exact tipul de proiect pe care dorim sa il vedem mai des in viitor. El are menirea de a impulsiona cercetarea si inovarea.Vrem sa lansam mai multe astfel de proiecte in viitor, cu o evidenta valoare adaugata, pentru a ne asigura ca fiecare euro este cheltuit in mod inteligent", a declarat comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn.
"Speram ca undeva la inceputul anului viitor sa poata incepe lucrarile. Ramane de vazut cum se vor derula procedurile de achizitii publice care sunt obligatorii", a spus la randul sau ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, pentru Mediafax.
Leonard Orban a anuntat ca in prima etapa, 2013-2015, pentru care a fost aprobata marti finantarea, vor fi construite cladirile complexului. Dupa anul 2015 se va face achizitia de echipamente, inclusiv a celor necesare pentru asamblarea laserului.
Ce inseamna ELI-NP
ELI-NP va avea rolul unui laborator paneuropean care gazdui o gama larga de discipline stiintifice: domenii inovatoare ale fizicii fundamentale, noua fizica nucleara si astrofizica, stiinta materialelor si stiintele vietii.
Cercetatorii vor studia si posibile noi modalitati de tratare a materialelor nucleare si a deseurilor radioactive.
"Ne punem sperante foarte mari in proiectul ELI-NP. Prin intermediul acestuia, Romania are ocazia de a se plasa ferm pe harta cercetarii europene, de a pastra in tara lucratori cu specializare foarte inalta, inversand fenomenul «exodului creierelor» si atragand noi societati in regiune",a adaugat comisarul Hahn.
In prezent, in Romania se investesc numai 0,5% din PIB in cercetare si dezvoltare (C&D), in sectoarele public si privat luate impreuna, in timp ce obiectivul national al Romaniei in cadrul strategiei Europa 2020 este de 2%, in contextul unui obiectiv principal de investitii in C&D de 3% pe ansamblul UE.