Gadgetul care iti "fura" si controleaza masina. Cum comunica cu smartphone-ul
Niste baieti au inventat un gadget care iti "fura" masina. O placa asemanatoare celor de baza din calculatoarele personale exista pe piata la 26 de dolari.
Este de fapt un microcontroller care opereaza modificari in memoriile unor unitati de baza si modifica linii de program. Mai simplu, iti da libertatea sa schimbi parametrii asa cum vrei tu, printre care cei electronici sau cei ai motorului. In acest caz e vorba de masini.
Aceste mici placi electronice sunt produse de compania Arduino si sunt considerate de catre programatori foarte "prietenoase si supuse". Oricine isi poate cumpara asa ceva si le poate scrie cu diverse softuri.
Gadgetul de 26 de dolari a fost prezentat la conferinta hackerilor (DefCon 21) de catre doi necunoscuti - Alberto Garcia Illera si Javier Vazquez Vidal. Eu au luat placi Arduino si au scris pe ele un soft special. L-au nascocit ca se joace la masinile lor si pentru cei care vor sa-si modifice anumite lucruri fara sa mai dea bani in service-uri.
Se pot face modificari dintre la cele simple, asa cum ar fi dezactivarea inchiderii centralizate sau a anumitor lumini dinauntru, pana la cele complexe ca urcarea/cresterea puterii motorului sau optimizarea consumului.
Placa Arduino se conecteaza la calculatorul masinii prin mufa producatorului, apoi parametrii standard pot fi cititi pe un ecran legat la placa. Gadgetul are si un card SD pentru citire/scriere. Sistemul foloseste un anume protocol "K" instalat pe masini din 2010 incoace.
Placa de 26 de dolari poate fi insa si un mic "terorist" controlat de la distanta. Stie sa se conecteze prin sistemul bluetooth al masinii la un wireless care mai departe comunica unei aplicatii pe smartphone. Astfel, altcineva se poate "distra" pana la limita cu parametrii vitali pentru masina si sofer: frane, directie si motor.
Hackerii spun ca masinile conectate la internet sunt foarte prost aparate de atacuri virtuale pentru ca tehnologia e inca la inceput sau pentru ca pur si simplu producatorii nu inteleg acest pericol. Gadgetul de 26 de dolari ar putea sa convinga marcile sa investeasca mai mult in securitatea sistemelor online de pe masini.
Sigur ca inca nu s-a ajuns la controlul masinilor de la distanta atat de usor. Pana la urma, ca gadgetul inventat de acesti doi hackeri sa devina un atentat, trebuie intai montat, lucru care cu noile sisteme de monitorizare pentru masina personala e destul de dificil. Compania Arduino are ca obiect de activitate dezvoltarea software-ului si a hardware-ului pentru meserii liberale si pentru creativitate in medii si domenii noi.
Mai multe despre:
#smartphone#terorism cibernetic
Pe acelasi subiect: