Cea mai noua librarie concept din Romania: Carturesti Carusel. O cladire monument din Centrul Vechi, fosta banca a lui Chrissoveloni, isi redeschide usile dupa un sfert de secol. FOTO
Carturesti Carusel, cea mai noua librarie-concept din reteaua omonima, va fi deshisa joi, de la ora 10.00, intr-o cladire-monument istoric din Centrul Vechi al Bucurestiului, promitandu-le vizitatorilor "un spatiu pentru lectura, socializare si explorare artistica".
Situata pe strada Lipscani, la nr. 55, libraria se desfasoara pe sase niveluri, insumand 1.000 mp, in aceasta cladire care isi va redeschide usile, dupa un sfert de secol, transmite Mediafax.
Cu un bistro la ultimul etaj, un spatiu multimedia la subsol si o galerie dedicata artei contemporane la primul etaj, libraria se pregateste sa spuna o noua poveste pe o strada cu o vibranta traditie comerciala.
Miercuri seara a avut loc o receptie la Carturesti Carusel, la care au participat atat oameni de afaceri si politicieni, cat si persoane din industria cartii.
Jean Chrissoveloni, proprietarul actual al cladirii, a prezentat, pe scurt, istoria acestui edificiu.
"Multumesc din toata inima ca ati venit aici sa impartasiti cu noi aceasta mare bucurie. Bucuria de a vedea aceasta cladire, care a fost cumparata de strabunicul meu la o licitatie (...), in 1903. Si, din 1903, am reusit s-o tinem in familie. Sunt a patra generatie. (...) Sper ca cladirea va continua (sa ramana) in familie pentru multi ani. Nu pot sa spun ca a fost un drum usor. Pentru a va face o mica idee: prima notificare pe care am facut-o pentru a revendica aceasta cladire pe legea 18 a fost facuta in 1991. Atunci vorbim de 24 de ani ca sa putem sa revendicam cladirea. Dupa ce o revendici, fiindca ti-o da intr-o stare penibila, trebuie sa gasesti cum poti sa introduci aceasta cladire in circuitul de afaceri, pentru a putea sa continue sa contribuie la economia tarii, si, dupa ce gasesti clientul, trebuie sa gasesti banii si apoi speri ca clientul poate sa duca si el treaba pana la sfarsit, fiindca si el are de investit destul de mult in acesta cladire", a spus Jean Chrissoveloni, mentionand ca aceasta cladire a fost revendicata in 2007, iar primul client a aparut in 2010, insa dupa trei ani nu a putut continua afacerea si asa s-a ajuns la colaborarea cu reprezentantii Carturesti.
Despre costurile investitiei, Jean Chrissoveloni a spus ca sunt "destul de dureroase", insa nu a oferit detalii suplimentare.
"Sper ca aceasta cladire va continua sa dea un folos strazii, economiei si tuturor dintre dumneavoastra care iubiti cartea", a mai spus proprietarul cladirii-monument din Centrul vechi al Bucurestiului.
La randul sau, Nicoleta Iordan, unul dintre fondatorii Carturesti, a precizat ca de multe ori li s-a atras atentia ca o investitie intr-o librarie in aceaste vremuri este "o nebunie"
"Cu siguranta e un strop de nebunie. Este cea mai mare investitie facuta de noi, dupa Carturesti Verona", a spus Nicoleta Iordan.
Nici aceasta nu a oferit detalii despre investitia financiara, desi a precizat ca este importanta, mentionand, in schimb, ca "investitia umana" este mult "mai graitoare".
"E un proiect care a debutat acum 14 luni, cand am vazut prima data spatiul si nu am putut sa ne refuzam bucuria de a face o librarie aici", a declarat Nicoleta Iordan, adaugand ca crearea Librariei Carturesti Carusel a insemnat sute de ore doar de discutii si decizii pentru definirea temei de proiectare.
"Am adunat, in 14 luni, peste 20.000 de ore de munca, au fost cam 75 de oameni, doar in interiorul Carturesti, care au lucrat in diverse etape ale acestui proiect", a mai spus aceasta.
Serban Radu, fondator al Carturesti, a spus la receptia care a avut loc miercuri sa se gandesc, adesea, cum le-ar placea sa arate orasul in care locuiesc si cum pot contribui la realizarea acestei idei.
"Noi obisnuim, din cand in cand, sa inchidem ochii sa ne gandim cum ne-ar placea sa fie orasul in care stam, cum ne-ar placea sa fie orasul ideal, fara niciun fel de retineri, fara gandul ca Bucurestiul ar trebui sa fie un oras de mana a doua sau ca n-avem bani. Asta am facut acum 14 ani si continuam s-o facem. Sa invatam din fiecare experienta sa o facem din ce in ce mai bine", a declarat Serban Radu.
Acest edificiu din secolul al XIX-lea este un monument istoric de interes local, potrivit Listei monumentelor istorice din Romania. Imobilul a intrat in posesia familiei de bancheri Chrissoveloni, in 1903, iar in perioada comunista a fost confiscat si transformat in magazinul Familia. Dupa 1990, imobilul a fost recuperat si reabilitat de proprietarul actual, Jean Chrissoveloni, cu ajutorul biroului de arhitectura Square One.
"Ne-am structurat propunerea in jurul ideii de comunicare intre vechi si nou. Folosind un limbaj contemporan, am redus la minim elementele cromatice pentru a lasa loc jocului de lumini si umbre generat de luminatorul central. Forma sinuoasa si diafana a supantelor genereaza dinamica si adauga ritmicitatii si simetriei cladirii un caracter ludic, asemenenea unui carusel in miscare", au declarat reprezentantii Square One.
Potrivit lui Daniel Voinea, reprezentantul retelei Carturesti, noua librarie Carturesti Carusel "este in egala masura o destinatie si un punct de plecare".
"Cand intri in Carusel, dupa fireasca uimire provocata de calitatile acestei impresionante cladiri, nu iti vine sa te odihnesti, ci sa cauti, sa cotrobai, sa te lasi purtat de pasi in timp ce ideile curg. Nu avem cum sa nu profitam de toata energia asta, aici trebuie sa se intample ceva memorabil", a mai spus Daniel Voinea.
Carturesti este un concept store care functioneaza ca o librarie si ca agent cultural. Prima librarie din reteaua Carturesti a fost lansata la sfarsitul anului 2000. In prezent, reteaua Carturesti numara 16 librarii-concept cu acelasi nume, in Bucuresti si in alte orase din Romania.
Carturesti lucreaza cu peste 300 de furnizori din tara si din strainatate, oferind peste 15.000 de carti diferite, 5.000 de albume muzicale, 1.500 de albume de arta, 500 de filme si 400 de sortimente de ceaiuri. De asemenea, Carturesti gazduieste anual peste 300 de evenimente culturale. In librariile Carturesti au avut loc intalniri cu unii dintre cei mai cunoscuti scriitori si artisti din lume, printre care Mario Vargas Llosa, Ibrahim Ferrer, Pascal Bruckner, Jonathan Coe si Frederic Beigbeder, potrivit site-ului retelei de librarii.
Sursa foto: Octav Ganea/Mediafax Foto