Somajul si concediile fara plata ne aduc bani mai putini la pensie
Nu va luati concedii fara plata, nu acceptati bani la negru si asigurati-va ca seful va trece in acte orele suplimentare. Asta daca vreti sa nu va treziti cu o pensie mai mica decat meritati, avertizeaza Ministerul Muncii. Dupa ce tot mai multi pensionari se plang de banii pe care ii iau dupa ce au muncit o viata, va prezentam cateva ponturi prin care va puteti optimiza pensia de la stat.
Angajatii isi pun problema pensiei abia pe la 45 de ani, dupa ce o viata nu au tinut cont ca tot ceea ce fac la lucru le poate aduce bani in plus sau in minus la batranete.
Georgeta Mihai, de exemplu, s-a trezit cu o pensie de 300 de lei dupa 35 de ani de munca in conditii grele. Cum nu putea face fata cheltuielilor s-a reangajat cu contract de colaborare. Asadar, degeaba lucrezi 14 ore pe zi, sambete si duminici, daca nu le poti dovedi negru pe alb. La pensie se tine cont doar de adeverinte.
Cu alte cuvinte, ne putem trezi cu bani mai putini la batranete si din cauza unui concediu postanatal sau pentru ca am stat in somaj cateva luni. Asta pentru ca in perioada respectiva, contributia lunara s-a oprit dintr-o suma mai mica decat salariul. Si cum statul nu uita nimic, ne da inapoi la pensie la fel de putin cat a primit sau chiar deloc daca la un moment dat al vietii nu platim CAS.
Loredana Manolache, cosilier in Ministerul Muncii, explica faptul ca in situatii similare, pensiile a doua persoane pot diferi, in functie de de mai multi factori.
“Chiar daca la un moment dat in carierea poti sa ajungi pe acelasi nivel, fiecare dintre noi avem un alt istoric. Poate o persoana a lucrat fara niciun fel de intrupere 30 de ani, altul 10, cu cat perioada de contributie este mai mare, cu atat calculul punctajului la pensie este mai mare”, a spus Manolache.
Ea a sfatuit angajatii sa-si negocieze cat mai bine salariul si sa fie atente la toate detaliile ce tin de cariera in timpul vietii active.
“Sa presupunem ca doua persoane au avut acelasi salariu si aceeasi pozitie, dar una a lucrat 10 ani, celalalata 30 de ani. Cu siguranta cea care a contribuit 30 de ani va avea o pensie mai mare. Diferenta vine si din diversele momente in care nu contribuim la asigurarile sociale si nici macar nu ne dam seama - cand ne luam un concediu fara plata, din diverse motive personale, cand decidem ca doi ani de zile vrem sa fim in vacanta, toate acestea vor aparea ca pauza in continuitatea activitatii profesionale”, a explicat Loredana Manolache.
Pe acelasi subiect: