Desi au avut mai multe intalniri cu ministrul Muncii, Mihai Seitan (foto), sindicatele din mass-media nu au reusit sa-l convinga pe acesta sa renunte la obligativitatea platii CAS-ului in cazul veniturilor castigate din drepturi de autor. Si pentru ca se temeau ca angajatorii ar putea trimite in somaj o buna parte dintre angajati din cauza introducerii acestei prevederi, Guvernul a venit cu propunerea ca intreaga suma datorata sa fie platita doar de angajat. In cazul contractelor individuale de munca, angajatul plateste doar 10,5% din contributie, restul de 20,8% fiind achitata de angajator.

“In aceasta situatie, patronii vor angaja jurnalistii exclusiv pe drepturi de autor, pentru ca asa ies cel mai ieftin. In prezent, contractele de drepturi de autor sunt dublate si de contracte individuale de munca, pentru a asigura o minima protectie sociala jurnalistilor. In cazul in care se introduce plata CAS-ului pe drepturi de autor, iar aceasta va fi platita integral de salariat, angajatorul nu are de platit decat impozitul de 10%”, a spus, pentru incont.ro, presedintele Mediasind, Cristi Godinac.

El a precizat ca asociatiile din domeniu vor mai incerca sa modifice proiectul de lege inainte ca Guvernul sa-l adopte, iar in caz contrar vor apela la parlamentari.

Guvernul a introdus in proiectul noii legi a pensiilor obligativitatea platii CAS-ului in cazul persoanelor platite exclusiv pe drepturi de autor, conventii civile sau contracte de colaborare si care au un venit anual de cel putin patru salarii medii brute. Alte categorii profesionale introduse in noua lege sunt asociatii, comanditarii sau actionarii, administratorii sau managerii care au incheiat un contract de administrare sau de management, precum si membrii asociatiilor familiale sau persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente.

Pentru avocati si personalul clerical neintrodus in sistemul public de pensii, masura aste optionala. Proiectul noii legi a pensiilor a fost pus in dezbatere publica, astazi, pe site-ul Ministerului Muncii, urmand ca la inceputul lunii februarie sa fie adoptat de Guvern. FMI a cerut Cabinetului Boc sa adopte legea pensiilor pana la jumatatea anului 2010.