Elvetia restrictioneaza puternic imigratia, dupa ce numarul celor veniti din UE, inclusiv din Romania si Bulgaria, “a atins niveluri inacceptabile”
Elvetia ia masuri pentru restrictionarea imigrantilor, dupa ce numarul acestora a atins niveluri inacceptabile, iar strainii reprezinta in prezent un sfert din populatia tarii, noteaza portalul News Europe.
Imigrantii din Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia, Slovenia si Republica Ceha vor primi cel mult 2.180 de permise de sedere pe termen lung. Pe langa acestea, inca 53.700 de permise pe termen lung se acorda altor 17 state, care sunt membre mai vechi ale Uniunii. Cifrele se refera la urmatoarele 12 luni, dupa ce numarul celor care au venit in tara din Romania si Bulgaria a fost deja puternic restrictionat.
Consiliul Federal Elvetian s-a folosit de o clauza a Acordului de Liber Tranzit, din 1999, care ii permite sa limiteze permisele de munca, daca influxul anual de populatie este excedentar. Consiliul “a ajuns la concluzia ca respectiva clauza este una din cele cateva masuri care pot fi luate pentru a face ca fenomenul imigratiei sa fie acceptat de societate si compatibil cu nevoile acesteia”.
In schimb, Catherine Ashton, inaltul reprezentant al Uniunii Europene, si-a exprimat regretul cu privire la decizia Consiliului. “Aceste masuri nu iau in considerare marile beneficii pe care liberul tranzit al persoanelor il aduce atat cetatenilor din Elvetia, cat si celor din Uniunea Europeana”, a declarat aceasta.
Potrivit BBC, elvetienii nu vor sa ia parte la problemele Uniunii Europene, care le-ar putea afecta economia sociala. Limitarea imigrantilor ar putea astfel ajuta la mentinerea unei rate a somajului de numai trei procente. Pe 30 mai, economia tarii a inregistrat o crestere de 0,6%, fata de primele trei luni ale anului, si cu 1,1% mai mult fata de acelasi trimestru din 2012.
Un alt motiv pentru luarea acestor masuri il reprezinta piata imobiliara din tara, care a devenit tot mai instabila si mult elvetieni se plang de o crestere a preturilor la locuinte.
Pe de alta parte, trebuie mentionat ca Elvetia are un sistem democratic usor diferit fata de restul natiunilor vestice. Acesta se aseamana mai mult cu democratia ateniana, si le permite astfel cetatenilor sa aiba un cuvant greu de spus in ceea ce priveste multe dintre reglementarile politice si economice.
Pe acelasi subiect: