SUA, Elvetia si Hong Kong, cele mai bune tari pentru afaceri. In Romania, competitivitatea economica se afla la minimul ultimilor 11 ani
Romania a coborat in ultimul an doua locuri, pe 55, intr-un top al competitivitatii economice realizat pentru 60 de state de catre Institutul International pentru Managementul Dezvoltarii (IMD) din Elvetia, cel mai slab calificativ incepand din anul 2003, de cand a fost inclusa in clasament.
Chiar inaintea Romaniei se afla Grecia, statul din UE cel mai lovit de criza financiara, care a urcat insa de pe 58 anul trecut.
Statele Unite au cea mai competitiva economie din lume, urmate de Elvetia, Hong Kong, Suedia, Singapore, Norvegia, Canada, Emiratele Arabe Unite, Germania si Qatar.
Pe ultimele cinci pozitii, imediat dupa Romania, se afla Iordania (56), Bulgaria (57), Croatia (58), Argentina (59) si Venezuela (60).
Romania a fost inclusa in studiul World Competitiveness Yearbook realizat de IMD in anul 2003, cand a consemnat si cea mai buna clasare de pana acum, pe locul 43.
Competitivitatea economica a Romaniei s-a inrautatit ulterior, dar s-a apropiat din nou de acest nivel in 2007, anul aderarii la Uniunea Europeana, cand s-a situat pe 44. Romania a consemnat o cadere majora in 2009, cu un declin de noua locuri, pana pe 54. La finele lui 2011 Romania se plasa pe pozitia a 53-a.
Provocarile Romaniei in acest an sunt consolidarea stabilitatii economice, mentinerea atractivitatii pentru investitii, cresterea potentialului de inovare al companiilor, in special IMM-uri, imbunatatirea ratei de atragere a fondurilor europene, precum si continuarea restructurarii sistemelor de educatie si sanatate, se arata in raport.
Clasarea din 2013, pe 55 din 60 de tari, este printre cele mai slabe pentru un stat membru UE. Doar Bulgaria, pe 57, fata de 54 anul trecut, se situeaza mai slab decat Romania. Topul include 25 de state din UE, exceptiile fiind Malta si Cipru.
Fata de anul trecut, in studiu a fost inclusa o singura noua tara, Letonia, pe pozitia 41, contribuind astfel la acentuarea declinului Romaniei.
Statele din Europa Centrala si de Est se afla in a doua jumatate a clasamentului
Cea mai competitiva este Lituania (31), urmata de Polonia (33), Cehia (35), Estonia (36), Letonia (41), Rusia (42), Slovacia (47), Ucraina (49), Ungaria (50), Slovenia (52), Grecia (54), Romania (55), Bulgaria (57) si Croatia (58).
IMD foloseste la determinarea competitivitatii peste 300 de criterii, privind economia, eficienta autoritatilor si mediului de afaceri, precum si infrastructura. Datele statistice sunt completate anual cu un sondaj la care participa directori de companii din tarile analizate. Pentru editia din 2013, au fost consultati 4.200 de directori executivi, in medie 70 pentru fiecare din economiile incluse in studiu.
Statele incluse in raport sunt selectate in functie de impactul asupra economiei mondiale si disponibilitatea datelor necesare pentru comparatie.
Pe acelasi subiect: