Culmea e ca facultatile de profil tehnologic din Romania produc doar zece mii de absolventi pe an, desi necesarul ar fi dublu, in timp ce altele reusesc cu mare greu sa-i integreze pe studenti in piata muncii, asa ca devin someri. Ce e de facut?

"E frustrant acum sa vad ca daca dau anunt pentru postul de assistant manager primesc 400 de CV-uri, dintre care poate jumatate sunt candidati cu doctorat in psihologie, filosofie, economie, management, marketing, oameni extrem de inteligenti. Nivelul salarial pe care il pot oferi difera ca de la cer la pamant fata de un specialist in IT. E pacat sa vezi cum oameni inteligenti raman plafonati intr-o directie in care nu exista cerere din piata."

Declaratia lui Calin Vaduva, fondatorul si proprietarul Fortech, una dintre companiile de outsourcing IT din Cluj-Napoca, cu circa 300 de angajati, descrie clar dezechilibrul produs in prezent pe piata muncii intre absolventii iesiti anual de pe bancile facultatilor si nevoile angajatorilor. Iar impactul se cuantifica in zeci de contracte refuzate pentru simplul motiv al numarului prea mic de angajati care sa poata lucra la proiectele respective - „nu pot promite mai mult decat pot sa ofer".

Cititi continuarea pe www.businessmagazin.ro.