Sindicatele si patronatele se opun majorarii perioadelor de proba si de preaviz! Patronii vor sa faca si ei greva! VIDEO
Sindicatele si patronatele se opun concedierilor colective, majorarii perioadei de proba la angajare si a perioadei de preaviz la incetarea contractului, vor sa participe la negocierea contractului colectiv de munca si propun ca si patronii sa poata face greva, ca reactie la protestul angajatilor. Acesatea sunt doar cateva dintre propunerile partenerilor sociali la modificarea Codului Muncii, care au fost inaintate in aceasta dupa-amiaza premierului Emil Boc.
Cele cinci confederatii sindicale si patru confederatii patronale au semnat documentele cu propunerile de modificare a Codului muncii si a Codului dialogului social in forma convenita de comun acord, acestea fiind depuse, vineri, la Guvern.
Partenerii sociali nu sunt de acord cu concedierile colective, acestia amenintand ca daca Guvernul, care nu a impus desfiintarea contractelor colective, ci doar a propus acest lucru, va ajunge sa desfiinteze aceste contracte, nu va face decat sa scoata toata lumea in strada.
"Nu trebuie lasata posibilitatea intelegerii directe intre angajat si angajator, trebuie sa existe un contract colectiv de munca unic la nivel national care sa faca trimitere la un contract colectiv la nivel de ramura", a spus reprezentantul Federatiei Meridian, Ion Albu, citat de Mediafax.
Atat sindicatele, cat si patronatele vor sa existe contracte pe perioada nedeterminata, Guvernul propunand contractele pe perioada determinata, de doi-trei ani, pe motiv ca astfel s-ar reduce evaziunea fiscala.
In ceea ce priveste perioada de proba la angajare, pe care Guvernul o vrea majorata de la 30 la 45 de zile, sindicatele sustin ca aceasta ar crea un caracter de instabilitate a locului de munca, motiv pentru care nu sunt de acord cu propunerea.
Adrian Izvoreanu, reprezentantul Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, a precizat ca in Codul Muncii a fost amintita posibilitatea ca patronii sa intre in greva, ca riposta la greva angajatilor, aceasta fiind o practica in mai multe tari europene, dar a sustinut ca aceasta trebuie dezvoltata intr-o lege speciala.
Cele cinci confederatii sindicale si patru confederatii patronale semneaza, astazi, documentul cu propunerile de modificare a Codului Muncii si a Codului Dialogului Social in forma convenita de comun acord, iar o delegatie a partenerilor sociali va merge apoi la Guvern pentru a depune documentul.
Dupa negocierile de la inceputul saptamanii, de la Ministerul Muncii, reprezentantii sindicatelor si ai unor patronate au cerut premierului sa il demita pe ministrul Muncii, Ioan Botis, nemultumiti de modul in care s-au desfasurat discutiile pe proiectul Codului Muncii.
Ei anuntau blocarea negocierilor cu ministrul Muncii si cereau o intalnire cu premierul, care i-a invitat ulterior la Palatul Victoria.
Boc le-a cerut partenerilor sociali sa vina cu propria varianta de modificare a Codului Mucnii, care va fi analizata inainte sedintei de Guvern de miercuri.
Premierul daduse initial termen limita pentru terminarea discutiilor pe Codul Muncii data de 21 ianuarie.
Pe acelasi subiect: