Primele negocieri din 2011 pe Codul Muncii au esuat! Basescu s-a infuriat pe sindicate VIDEO
In ciuda protestelor vehemente ale partenerilor sociali, Guvernul nu renunta nici in ruptul capului la modificarile propuse la Codul Muncii. Astazi a avut loc prima intalnire din acest an la Ministerul Muncii, unde sindicatele si patronatele au fost chemate pentru negocieri pe Codul Muncii si Codul de Dialog Social. Asa cum au venit, asa au si plecat sindicalistii, care au acuzat din nou Guvernul ca nu tine cont de propunerile lor si ca ceea ce se intampla la Ministerul Muncii nu este dialog social. Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu s-a infuriat pe sindicate si a cerut ministrilor, in sedinta de Guvern, sa accelereze adoptarea modificarilor.
Dupa ce, la finele anului trecut, sindicatele si patronatele nu ajunsesera la niciun acord cu Guvernul referitor la modificarile la Codul Muncii, Executivul a decis continuarea negocierilor pana pe 21 ianuarie, cand legea ar urma sa fie modificata.
Pana atunci, partenerii sociali vor merge de doua ori pe saptama la Ministerul Muncii pentru a analiza propunerile facute de Guvern si pentru a veni cu propriile propuneri.
Dar pentru ca sindicatele sustin ca nu este necesara o modificare a Codului Muncii, iar patronatele spun ca modificarile trebuie sa fie minore, cele trei parti nu au ajuns la nicio intelegere in prima zi discutii din acest an.
Si pentru ca schimbarea Codului Muncii vine la pachet cu modificarile la legea sindicatelor si la cea a patronatelor, partile au discutat astazi, mai degraba, despre dialogul social decat despre legea fundamentala care reglementeaza relatiile de munca in Romania.
Chiar si asa, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, pentru incont.ro, ca sindicatele nu vor accepta modificarile cerute de investitorii straini, venite pe filiera Guvernului. Pe de alta parte, insa, liderul sindical s-a declarat sceptic in ceea ce priveste aplecarea Executivului catre dialog si catre propunerile venite de la partenerii sociali.
“Guvernul practica politica pumnului in gura. Degeaba ne cheama la aceste asa zise negocieri, tot cum vor ei vor face, asa cum au facut de atatea ori pana acum”, a spus Hossu.
Basescu intervine in conflict!
La auzul informtiilor potrivit carora negocierile au esuat din nou, presedintele Traian Basescu a cerut ministrilor, in sedinta de Guvern, sa stabileasca termene clare in negocierile cu sindicatele asupra diferitelor proiecte de legi, inclusiv pentru Codul Muncii.
El a afirmat ca liderii sindicali incearca de regula sa blocheze adoptarea unui act prin prelungirea discutiilor.
"Este o tehnica, aceea ca vrem sa discutam. Si eu sunt de acord ca trebuie sa existe dialog cu sindicatele, cu patronatele, insa el trebuie limitat in timp. Nu poate fi pe termen nelimitat discutia. Una din strategiile curent aplicate de sindicate pentru a bloca o lege este «vrem sa discutam». Si incepe, si se discuta, si se discuta, pana cand se plictisesc dupa trei saptamani si spun ‘nu avem ce discuta, ca nimeni nu vrea nimic’. Realitatea este ca in tehnica negocierii trebuie stabilit un termen pana la care un proiect de lege trebuie discutat. Nu se poate trage o concluzie, inseamna ca viziunile sunt diferite si cel care trebuie sa isi ausme responsabilitatea este Guvernul insusi", a spus Basescu.
El a aratat ca discutiile nu pot continua la nesfarsit, daca nu exista deschidere din partea sindicatelor pentru Codul Muncii, si ca Guvernul trebuie sa isi asume responsabilitatea unei decizii.
De ce s-au suparat sindicatele?
Sub pretextul flexibilizarii relatiilor de munca, investitorii straini au propus Guvernului eliminarea contractului colectiv de munca la nivel national si inlocuirea acestuia cu contracte la nivel de ramura sau chiar de societate.
In acest fel, fiecare companie ar putea sa-si impuna propriile reguli referitoare la conditiile de lucru si la salarizare, fara ca aceste conditionalitati sa fie trasate la nivel national.
Pe de alta parte, patronii de multinationale mai cer si flexibilizarea conditiilor in care se pot incheia contracte pe perioada determinata, precum si simplificarea procedurilor de concediere.
Pe acelasi subiect: