Peste 40% din romani au asteptat mai mult de un an pentru a se angaja! De ce nu trec candidatii de interviu?
Romanii isi gasesc din ce in ce mai greu un loc de munca! Fapt demonstrat si de cel mai nou sondaj realizat de site-ul de recrutare Jobsinro.ro, care releva faptul ca peste 40% dintre angajati au asteptat mai mult de un an pentru a-si gasi actualul loc de munca. In ceea ce priveste motivele pentru care nu au fost angajati, salariatii reclama, in proportie de peste 36%, ca postul era aranjat dinainte, dar si lipsa cunostintelor de limbi straine. La un job nou, cei mai multi dintre candidati nu ar accepta un salariu mai mic decat cel avut la jobul anterior sau mutarea in alt oras.
Potrivit sondajului, realizat online de Jobsinro.ro, in perioada 15-21 noiembrie, cei mai multi angajati au cautat mai mult de un an un loc de munca pana cand au fost acceptati.
In acelasi timp, peste 15,5% spun ca au asteptat intre 3 si 6 luni pentru a se angaja, in timp ce aproape 14% s-au angajat in mai putin de o luna.
Principalul motiv invocat de candidati din cauza caruia nu au fost angajati in urma interviurilor la care au participat este ca postul era deja aranjat pentru altcineva, aproape 38% dintre respondent fiind de aceasta parere.
Alte motive invocate de angajati sunt necunoasterea limbilor straine (17%), lipsa permisului de conducere (8%) sau lipsa unor diplome (7,6%).
In ceea ce priveste diplomele care i-ar fi ajutat la gasirea unui job, aproape un sfert dintre respondenti spun ca le-ar fi fost necesare diplome de limbi straine, iar unul din cinci angajati ar fi avut nevoie de cursuri de specialitate in domeniul respectiv. Masteratele, doctoratele sau MBA-urile conteaza mai putin, doar 13% spunand ca ar fi avut nevoie la angajare de astfel de cursuri.
Referitor la lucrurile pe care nu le stiau despre job, in momentul interviului, aproape 40% dintre respondenti spun ca nu aveau cunostinte despre salariu, 12% nu stiau care sunt cerintele jobului, iar peste 28% au invocat alte necunoscute.
“Boala cea mare a angajatorilor romani ramane secretomania in ceea ce priveste salarizarea, acuzata de 40% dintre repondenti. Cifra de 28% trecuta in zona de ‘Altele’ arata ca anunturile de angajare sunt oarecum sarace in continut relevant pentru candidate, ceea ce se vede cu ochiul liber in orice mediu de publicare de joburi libere”, spune Marius Girlea, manager general al Jobsinro.ro.
Atunci cand isi cauta un job nou, o treime dintre angajati nu ar accepta un salariu mai mic, iar un sfert nu s-ar muta in alt oras. Alte conditii de neacceptat de proaspetii angajati sunt programul prelungit (peste 13%) sau necesitatea obtinerii altor diplome decat cele detinute deja (peste 10%).
Pe acelasi subiect: