Rata locurilor de munca vacante a fost anul trecut la cel mai redus nivel din 2005!
Rata medie a locurilor de munca vacante a atins anul trecut cel mai redus nivel din 2005, de 0,88%, ca efect al crizei economice mondiale, cea mai mare oferta inregistrandu-se in sanatate si asistenta sociala si administratie publica, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
Fata de 2008, rata medie a locurilor de munca vacante a scazut anul trecut cu 1,06 puncte procentuale.
Cea mai mare oferta de locuri de munca s-a inregistrat in activitatile de sanatate si asistenta sociala (3,42%), respectiv administratie publica (2,14%).
La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei medii a locurilor de munca vacante, s-au regasit activitatile din industria extractiva (0,06%), precum si cele care tin de tranzactiile imobiliare (0,20%).
Comparativ cu anul precedent, ratele medii anuale ale locurilor de munca vacante au avut valori mai scazute in toate activitatile economice, diferente majore inregistrandu-se in administratia publica (-3,83 puncte procentuale), sanatate si asistenta sociala (-2,86 puncte procentuale), respectiv intermedieri financiare si asigurari (-1,55 puncte procentuale).
Cele mai mici scaderi ale indicatorului s-au regasit in activitatile de informatii si comunicatii (-0,05 puncte procentuale) si cele de productie si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-0,14 puncte procentuale).
Grupele majore de ocupatii pentru care angajatorii au prezentat cea mai mare oferta de locuri de munca, in anul 2009, au fost cele de specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice - grupa majora 2 (1,40%), respectiv de tehnicieni, maistri si asimilati - grupa majora 3 (1,04%).
Cea mai redusa disponibilitate a locurilor de munca s-a regasit in rândul ocupatiilor de membri ai corpului legislativ ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori din unitatile economico-sociale si politice - grupa majora 1 (0,56%) si cele de mestesugari si lucratori calificati in meserii de tip artizanal, de reglare si intretinere a masinilor si instalatiilor - grupa majora 7 (0,62%).
In comparatie cu anul 2008, grupele majore de ocupatii care au inregistrat cele mai semnificative scaderi au fost cele de specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice - grupa majora 2 (-1,77 puncte procentuale), respectiv de muncitori necalificati – grupa majora 9 (-1,17 puncte procentuale).
Ratele medii corespunzatoare ocupatiilor de membri ai corpului legislativ ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori din unitatile economico-sociale si politice - grupa majora 1, respectiv de lucratori operativi in servicii, comert si asimilati - grupa majora 5, au scazut cel mai putin fata de anul anterior (-0,61, respectiv -0,68 puncte procentuale).
In profil teritorial, anul trecut, regiunea cu cea mai ridicata rata medie a locurilor de munca vacante a fost regiunea Nord-Est (1,22%), urmata de Bucuresti-Ilfov (1,14%). In regiunile Nord-Vest (0,54%), respectiv Sud-Est (0,57%) s-au inregistrat cele mai reduse valori ale acestui indicator.
Fata de 2008, trendul descrescator s-a pastrat si pe regiuni de dezvoltare, cele mai mari diferente inregistrându-se in regiunea Bucuresti-Ilfov (-1,33 puncte procentuale), respectiv Nord-Est (-1,11 puncte procentuale). La polus opus, cu -0,83, respectiv cu -0,92 puncte procentuale s-au regasit regiunile Sud-Vest Oltenia si Nord-Vest.
Pe acelasi subiect: