Ce salarii vor avea bugetarii anul viitor?
Salariile de baza din sectorul public vor creste in 2011 cu 15%, dar vor ramane si in aceste conditii cu 13,75% mai mici fata de luna iunie 2010, cand au fost reduse de Guvern, fara ca noul nivel sa mai fie modificat pana la sfarsitul anului viitor, potrivit noului proiect al legii salarizarii.
Documentul este datat 17 noiembrie si a fost discutat in sedinta de ieri a Guvernului, urmand sa fie transmis spre consultare FMI inaintea adoptarii.
Conform proiectului, salariile de baza vor creste anul viitor cu 15%, dar raportat la nivelul din luna octombrie 2010, si nu din luna iunie, dinainte de taierea cu 25%.
Guvernul isi asuma raspunderea in Parlament pe un salariu in 2011 in sistemul bugetar de 690 de lei brut si 540 de lei net, in timp ce pentru mediul privat propunerea ar fi de 670 de lei brut, ceea ce inseamna ca si anul viitor vor fi doua salarii minime pe economie, a spus presedintele UGIR-1909.
Liderul UGIR-1903, Cezar Corici, a declarat, joi, dupa ce a iesit de la negocierile pe Legea salarizarii care au loc la Ministerul Muncii, ca secretarul de stat Valentin Mocanu a spus in timpul discutiilor ca salariul minim brut pe economie in mediul privat ar putea fi de 670 de lei.
Corici a mai spus ca Guvernul discuta despre un salariu minim brut de 670 de lei in mediul privat, in conditiile in care patronatele au capacitatea de a oferi mai mult.
Secretarul general al Federatiei Publisind, Gabriel Chifu, a declarat ca in prezent sunt aomeni din asistenta sociala care au ramas cu salarii de 300-400 de lei si, in acest context, la intrebat pe Valentin Mocanu cum ar putea cineva sa se descurce cu 540 de lei.
Chifu a spus ca Mocanu l-a intrebat: "Nu este de ajuns?"
"Ei fac coduri de asistenta sociala si de dialog social, dar nu gasim solutii pentru a trai corect. Dupa ce am vazut astazi, nu cred ca se va schimba nimic. O majorare de 15% inseamna un salariu brut de 690 de lei, dar pe mine ma intereseaza ce ia omul in mana", a mai spus Chifu.
El a adaugat ca asemenea salarii in asistenta sociala sunt inacceptabile, avand in vedere ca sunt centre in care doi oameni au in grijire 20 de adulti cu handicap.
Proiectul legii salarizarii unitare prevede totodata ca valoare de referinta este de 600 lei, dar ca in 2011 nu se aplica aceasta valoare si coeficientii de ierarhizare corespunzatori claselor de salarizare.
Premierul Emil Boc anunta la inceputul saptamanii ca proiectul legii salarizarii unitare se va afla luni, 22 noiembrie, pe masa Birourilor Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului, pentru stabilirea calendarului de angajare a raspunderii Guvernului.
Surse parlamentare au declarat, pentru Mediafax, ca premierul Emil Boc le-a prezentat, miercuri, parlamentarilor coalitiei, variante privind Legea salarizarii unitare, aratand ca salariul minim pe economie ar urma sa fie de 670 de lei.
Potrivit surselor citate, in varianta prezentata de Boc se arata ca in 2011 vor fi cresteri salariale de pana la 15% la toate salariile, pornind de la nivelul de acum al salariilor.
De asemenea, premierul a sustinut ca pentru persoanele cu venituri mai mici de 1.000 de lei trebuie sa se gaseasca o forma de compensare.
Reprezentantii Guvernului si cei ai sindicatelor si patronatelor s-au intalnit si marti, la Ministerul Muncii, pe tema nivelului salariului minim in 2011.
Reprezentantii patronatelor au spus ca vor accepta cresterea salariului minim la peste 700 de lei doar in conditiile scaderii cotei unice si a desprinderii acestuia de grila de salarizare.
Patronatele au sustinut insa ca aplicarea grupei de salarizare la acest nivel al salariului minim ar duce la o crestere a masei salariale la o valoare mai mare decat isi poate permite sectorul privat.
Vicepresedintele Blocului National Sindical Ovidiu Jurca a spus ca sindicatele au optat in continuare pentru o valoare de 750 de lei a salariului minim si ca in aceste conditii sindicatele si patronatele ar putea sa inceapa sa lucreze la finalizarea contractului unic la nivel national, astfel incat salariatii romani sa aiba un nivel minim de referinta de peste 700 de lei.
Guvernul a convenit cu Fondul Monetar International - FMI si Comisia Europeana ca salariul minim sa nu fie majorat cu mai mult de rata inflatiei din ultimii doi ani, respectiv pana la 670 de lei, anunta, in 9 noiembrie, Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor.
Presedintele Traian Basescu spunea, in 1 noiembrie, la TVR, ca in 2011 Romania va putea cheltui cu salariile, asa cum este intelegerea cu FMI, 39 de miliarde de lei, ceea ce inseamna "cu o buna parte din cei 25% inapoi".
Basescu mai spunea ca trebuie sa fie o reducere de personal suficienta pentru ca salariile sa se incadreze in suma de 39 de miliarde.
"Deci, orice e posibil in interiorul celor 39 de miliarde. Daca personalul e suficient de mic numeric pentru a se putea da 100% reducerea de anul trecut, cu siguranta se va da", preciza atunci seful statului.
Pe acelasi subiect: