Cum vor scadea salariile bugetarilor la anul, in ciuda cresterilor anuntate de Guvern!
Reprezentantii Guvernului ii asigura pe bugetari pe toate caile ca salariile le vor creste in 2011. Nu se stie inca cu cat, cifrele avansate variind intre 13% si 18%, varianta finala urmand a fi stabilita dupa adoptatea legii salarizarii. Reprezentantii salariatilor sustin insa, nu numai ca salariile nu vor creste, dar ca acestea vor scadea sau, in cel mai bun caz, vor ramane la valoarea din acest an. Si asta pentru ca, dupa reducerea de 25%, care nu va fi recuperata in 2011, din veniturile bugetarilor vor fi eliminate si primele de vacanta si cel de-al 13-lea salariu, care, insumate, vor duce la o scadere de aproximativ 17%.
Sindicatele, patronatele si reprezentantii Ministrului Muncii s-au intalnit, din nou, ieri, pentru a discuta pe grila de salarizare in sectorul bugetar, dar, sustin reprezentantii salariatilor, nu s-a facut niciun pas concret. Cifrele vehiculate au ramas aceleasi, fara a se lua o decizie: salariul minim ar trebui sa se incadreze undeva intre 650 si 750 de lei.
Cat despre majorarea salariala care se va aplica lefurilor bugetarilor, nici macar reprezentantii Guvernului nu sunt consecventi. In timp ce la Ministerul Muncii, sindicatelor li s-a promis o majorare cu 16%, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, vorbeste despre o crestere de 15%.
Potrivit lui Razvan Bordeanu, vicepresedinte al Aliantei Sed Lex, salariile nu numai ca nu vor creste in 2011, dar se va inregistra chiar o scadere a acestora, avand in vedere ca vor fi eliminate primele de vacanta si cel de-al 13-lea salariu.
“Daca nu se vor mai da al 13-lea salariu si primele de vacanta, veniturile celor care incasau aceste drepturi se vor diminua cu 17%. In aceste conditii, posibila crestere anuntata de reprezentantii Guvernului, de aproximativ 15%, nu va avea niciun efect, ba mai mult, nu va acoperi aceasta scadere prin eliminarea componentelor enumetare mai sus. La asta se adauga si inflatia si, deci, nu va fi nicio crestere de salarii in 2011”, a spus Bordeanu, pentru incont.ro.
Mai mult, reprezentantul Sed Lex a afirmat ca, in cazul in care fondul de salarii pentru 2011 va fi stabilit la 39 de miliarde de lei, pentru 80.000 de bugetari, adica aproximativ 7%, nu vor fi bani pentru plata salariilor. De unde rezulta ca si la anul vor fi disponibilizari sau salariile vor fi taiate din nou.
“In 2010 au fost disponibile 42 de miliarde de lei pentru plata salariilor, si asta dupa taierile cu 25% din iulie. In cazul in care suma totala se reduce la 39 de miliarde, rezulta ca pentru 80.000 de bugetari nu vor fi bani de salarii”, a mai spus Bordeanu.
In opinia acestuia, salariile din sistemul bugetar au ajuns, in prezent, la valoarea din 2005.
El a explicat ca cifra stabilita pentru concedierile care trebuie facute in acest an nu va fi nici pe departe atinsa pana la sfarsitul anului, ceea ce inseamna ca disponibilizarile vor continua si anul viitor.
“Concedierile care s-au facut in teritoriu nu au respectat niciun fel de criteriu, au plecat cei care nu au avut spatele acoperit si nu neaparat pe criterii de performanta. Oricum nu s-a ajuns la numarul de concedieri stabilit de Guvern si nu stiu daca si de unde se mai pot face disponibilizari. Sunt situatii in care institutiile functioneaza deja cu deficit de personal”, a explicat liderul sindical.
Cat despre grila de salarizare din legea unitara sau despre salariul minim, discutiile s-au invartit in jurul acelorasi cifre vehiculate si pana in prezent, fara a se stabili ceva concret.
Pentru coeficientul minim din legea salarizarii, respezentantii Guvernului nu au inaintat nicio cifra, in timp ce pentru salariul minim pe economie s-au vehiculat valori intre 650 si 750 de lei.
Doua dintre confederatiile patronale prezente la discutii, UGIR-1903 si CONPIROM, au anuntat ca sunt de acord cu o majorare sa salariului minim de la 600 la 705 lei, sustinand ca si coeficientul minim din legea unitara ar putea avea aceeasi valoare, pentru a nu crea discriminari intre salariatii de la stat si cei din privat.
“UGIR-1903 si CONPIROM considera ca salariul minim de 705 lei este aplicabil atat in sectorul public cat si in sectorul privat si este sustenabil economic in anumite conditii, asa cum au sustinut si in cadrul consultarilor cu reprezentantii misiunii economice de evaluare a Fondului Monetar International”, a anuntat cele doua patronate.
In prima varianta de lucru a legii salarizarii, coeficientul minim fusese stabilit la 640 de lei.
Discutiile pe legea salarizarii vor continua si saptamana viitoare la Ministerul Muncii, desi premierul Emil Boc a declarat ca Guvernul este pregatit sa-si asume raspunderea in Parlament pe actul normativ, care trebuie sa fie adoptat pana la finele acestui an, fiind conditie in acordul cu FMI.
De cealalta parte, sindicatele din administratia publica au anuntat declansarea grevei generale in ziua in care Guvernul isi va asuma raspunderea pe lege.
Mai multe despre:
#legea salarizarii unitare#Ministerul Muncii#salarii bugetari#salariu minim#sindicate
Pe acelasi subiect: