Cati bugetari a promis Guvernul oficialilor FMI ca va da afara anul viitor
Guvernul a promis FMI ca reducerea numarului de angajati in sectorul public va continua si anul viitor, iar pentru a diminua deficitul bugetar la 3% din PIB in 2012, Executivul va restrange in continuare cheltuielile, inclusiv pentru salarii si prime, apeland insa si la masuri suplimentare.
Angajamentul de a continua politica de reducere a numarului de personal in sectorul public atat in 2010, cat si in 2011 a fost inclus in scrisoarea suplimentara convenita cu Fondul Monetar International (FMI) la finalul misiunii din octombrie-noiembrie, obtinuta de MEDIAFAX.
"Guvernul ramane angajat pentru reduceri in continuare de personal in sectorul public in perioada ramasa din 2010 si in 2011", se arata in scrisoare.
Prim-vicepresedintele PDL Theodor Stolojan a anuntat, joi, ca pana la sfarsitul acestui an vor mai fi disponibilizati 16.000 de bugetari, iar anul viitor vor fi concediati inca 30.000 de salariati, dublu fata de angajamentul asumat de Guvern pentru 2011 in scrisoarea convenita cu FMI in luna august.
Intrebat intr-un interviu la postul de radio RFI cati oameni ar trebui sa fie dati afara pentru ca sistemul bugetar sa functioneze eficient, Stolojan a raspuns ca nu mai are cifra exacta, dar a indicat ulterior cifra de 30.000 persoane concediate in 2011.
"Nu mai am acum aceasta cifra exacta, dar pana la sfarsitul anului sunt prevazuti sa mai fie disponibilizati 16.000, dupa care anul viitor, daca retin bine, era vorba de o cifra de inca 30.000. Dar problema este ca avem acest surplus de forta de munca in sistemul public. Din pacate, s-a angajat fara nici o ratiune, pur si simplu, ori de cate ori este un ciclu electoral. Din pacate, s-a intamplat acest lucru si realitatea este ca avem un aparat functionaresc si un personal in sectorul public mult mai numeros decat cel din alte tari. O analiza a Bancii Mondiale ne arata ca la Ministerul Finantelor avem un personal mai mare decat au Austria, Germania, Franta", a spus Stolojan.
El a mai afirmat ca, in prezent, Romania se imprumuta mult mai mult decat ii poate permite realitatea economica si credibilitatea pe care o are pe pietele financiare internationale, platind deja aproape doua miliarde euro dobanzi pentru datorie.
In urma misiunii de evaluare a Fondului Monetar International din luna august, Guvernul a semnat o scrisoare de intentie prin care s-a angajat sa concedieze 74.000 bugetari pana la finele acestui an si sa renunte la minimum 15.000 angajati din sectorul public in 2011.
Scrisoarea suplimentara convenita cu FMI la finalul misiunii din octombrie-noiembrie, prezentata miercuri de Mediafax, nu mai indica un numar al concedierilor pentru anul viitor, ci doar angajamentul Guvernului de a continua in 2011 reducerea numarului de angajati in sectorul public "printre altele" mentinand politica de angajare doar a unei persoane pentru sapte posturi eliberate.
La finele acestui an, numarul angajatilor in sectorul bugetar trebuie sa coboare la 1,29 milioane, conform inţelegerilor anterioare cu FMI.
Executivul se angajeaza sa continue reducerea numarului de personal in sectorul public "printre altele" mentinand politica de angajare doar a unei persoane pentru sapte posturi eliberate. In acelasi timp, Guvernul se angajeaza sa continue reforma sistemului educational, generand economii suplimentare ca un rezultat al "rationalizarii" infrastructurii scolare si a volumului de munca al cadrelor didactice.
La finele acestui an, numarul angajatilor in sectorul bugetar trebuie sa coboare la 1,29 milioane, conform intelegerilor anterioare cu FMI.
Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Gheorghe Gherghina a declarat recent ca in decembrie 2009 erau 1,378 milioane de angajati in sectorul public, astfel ca disponibilizarile din acest an ar trebui sa se ridice la aproximativ 88.000 de bugetari. El a mentionat ca trebuie disponibilizati 26.000 de angajati in perioada septembrie-decembrie pentru a ajunge de 1,29 milioane de salariati.
Scrisoarea suplimentara include si angajamentul Guvernului de a reduce deficitul bugetar in 2012 la 3% din PIB, dar releva ca acest obiectiv va impune mentinerea restrictiilor in zona de cheltuieli si poate obliga si la alte masuri suplimentare, fara ca la acest moment sa fie nominalizate.
"Pentru 2012, ne propunem sa reducem deficitul la 3% din PIB. Aceasta va necesita in continuare restrangeri de cheltuieli, inclusiv la salarii si bonusuri, si poate necesita masuri suplimentare", spune Guvernul.
De asemenea, Guvernul vrea sa urce la 50.000 euro pragul veniturilor pentru care TVA devine obligatorie.
Executivul va cere Consiliului de Ministri ai Uniunii Europene sa aprobe cresterea de la 35.000 de euro la 50.000 de euro a pragului cifrei de afaceri sau a veniturilor peste care firmele sunt obligate sa se inregistreze si sa plateasca TVA.
"Dupa cum am agreat cu FMI si Comisia Europeana, vom cere Consiliului de Ministri ai UE o modificare a pragului obligatoriu de TVA la 50.000 de euro, studiind in acelasi timp si optiunile de a simplifica taxarea pentru pentru contribuabilii mai care se incadreaza sub acest plafon", se arata in scrisoarea suplimentara convenita cu FMI dupa incheierea misiunii de evaluare a acordului, din octombrie-noiembrie.
In scrisoarea Guvernului catre FMI de la misiunea de evaluare anterioara, Guvernul se angajase sa ceara Uniunii Europene majorarea plafonului la 100.000 de euro.
De asemenea, Gvernul vrea sa introduca anul viitor noi criterii pentru clasificarea contribuabililor in mici, mijlocii si mari.
O misiune a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale s-a aflat in Romania, in perioada 20 octombrie-1 noiembrie, pentru evaluarea acordului in derulare si inceperea discutiilor preliminare cu autoritatile romane pentru incheierea unei noi intelegeri.
Romania are un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro. Romania a primit pana acum transe in valoare de 11,27 miliarde de euro de la Fond si de 3,65 miliarde euro de CE.
Pe acelasi subiect: