VIDEO: Invocand "siguranta nationala", Guvernul a venit cu nota de plata a crizei
Ceea ce pana acum putea fi considerat speculatie a devenit realitate. Guvernul a semnat nota de plata pentru criza si nu este mica. Scad salariile bugetarilor, dar si pensiile. Exceptie fac cele minime, care raman neschimbate. In plus, o mare parte dintre ajutoarele sociale se vor reduce sau vor fi chiar eliminate. Si de parca nu ar fi de ajuns, guvernatorul BNR avertizeaza ca probabil Romania va ajunge si la majorari de impozite. Totul in baza Constitutiei, care da dreptul guvernantilor sa restranga anumite drepturi sau libertati, in numele "sigurantei nationale".
Asadar, de la 1 iunie, un milion de romani trebuie sa supravietuiasca doar cu pensia minima. Persoanele cu handicap si veteranii de razboi isi vor primi in continuare ajutoarele. Iar alocatia pentru copii ramane nemodificata, la fel ca si venitul minim garantat.
In primul rand vor plati impozite mai mari cei care detin mai multe proprietati. Pentru a doua cladire impozitul creste cu 30%, pentru a treia se dubleaza, iar pentru a patra creste cu 200%.
In plus, Guvernul va impozita tot: tichetele de masa si cadou, tichetele de cresa, dar si platile compensatorii. Vor fi de asemenea taxate veniturile celor care lucreaza in domeniul IT. In prezent, programatorii sunt scutiti de la plata impozitelor. Nu scapa nici castigurile din depozitele bancare. Si aceste vor fi taxate potrivit Codului Fiscal.
In plus, cei care au venituri din drepturi de autor nu vor mai putea sa-si deduca mai mult de 20% din cheltuieli fata de 40%, cat pot in prezent.
Romania ar fi intrat probabil in incapacitate de plata daca nu se luau toate aceste masuri de austeritate, spun cei de la putere. "Am putea sa o tinem din imprumut in imprumut, pana in momentul in care in mod cert nu ne-ar mai imprumuta nimeni", arata Varujan Pambuccian, parlamentar independent .
Si Mugur Isarescu sustine solutia aleasa de Guvern, dar este impotriva majorarii taxelor. "Sa nu traim cu senzatia ca in Romania impozitele sunt mici. Nu sunt deloc mici. Chiar daca taxa unica este 16%, mai platesc o groaza de taxe. Si firmele se simt sufocate. Si in special contributiile sunt foarte mari", a explicat Isarescu.
Totusi, el recunoaste ca mai devreme sau mai tarziu tot vor creste birurile. "Probabil ca Romania va ajunge si la majorari de impozite", crede guvernatorul BNR.
"Ordinea publica si siguranta nationala sunt cele doua elemente care ne permit sa intervenim in acest caz", a spus Boc.