Angajatii romani, cei mai saraci din UE. Peste 17% traiesc la limita saraciei si doar 25% considera ca sunt platiti bine
Rata riscului de saracie in randul persoanelor care lucreaza este de 17,3 la suta, cea mai mare din Uniunea Europeana, in timp ce rata de participare la formarea continua pentru populatia intre 25 si 64 de ani este cea mai mica, a declarat, joi, ministrul Muncii, Mariana Campeanu.
Campeanu a precizat joi, la o conferinta a Blocului National Sindical (BNS), ca rata riscului de saracie in randul persoanelor care lucreaza este de 17,3 la suta in Romania, cea mai mare din Uniunea Europeana, in timp ce, in Republica Ceha si Finlanda, acelasi indicator este de doar 3,7 la suta.
"Riscul ridicat de saracie in randul celor care lucreaza creste in mod continuu. Acest lucru este foarte ingrijorator pentru Romania, pentru ca si asa salariile sunt la un nivel foarte mic, celelate posibilitati, de a obtine venituri din alte surse, de asemenea sunt mici, iar diferenta intre veniturile mici si cele foarte mari creste in fiecare zi", a mai spus Mariana Campeanu, scrie Mediafax.
Cu acelasi prilej, demnitarul a precizat ca, potrivit unui studiu realizat de Ministerul Muncii, 25,9 la suta dintre romani considera ca sunt bine platiti, in comparatie cu 63 la suta in Danemarca sau 60,5 la suta in Luxemburg.
"Sigur ca sunt niste tari in care nivelul de trai este foarte bun, dar diferenta este foarte mare", a spus ministrul.
Pe de alta parte, Campeanu a aratat ca 78,7 la suta din populatia angajata cu contract de munca pe perioada determinata a acceptat acest tip de contract din cauza faptului ca nu a gasit un loc de munca permanent.
"Ceea ce este ingrijorator este ca 20 la suta dintre romani considera ca slujba detinuta nu le ofera perspective pentru a avansa in cariera. Ceea ce este la fel de ingrijorator este ca rata de participare la formarea continua pentru populatia intre 25 si 64 de ani este, la fel, cea mai mica din Europa. Acelasi lucru se intampla si cu participarea somerilor la cursuri de calificare si de recalificare, iar ponderea persoanelor care parasesc timpuriu sistemele de invatamant este in continua crestere in Romania", a mai spus Campeanu.
Ministrul Muncii a atras atentia si asupra pregatirii profesionale a romanilor, aratand ca numarul celor calificati este din ce in ce mai mic.
Pe acelasi subiect: