Guvernul se asteapta sa incaseze intre 20 si 60 milioane euro din vanzarea pe Bursa a 20% din actiunile Tarom
Guvernul Romaniei estimeaza ca va obtine minimum 20 milioane euro si maximum 60 milioane euro pentru pachetul de 20% din actiunile Tarom, care va fi vandut pe Bursa. Scenariul pe baza caruia a fost estimat in final si comisionul intermediarului indica insa obtinerea a 40 milioane euro din aceasta tranzactie.
In urma negocierilor cu FMI, Guvernul a decis, in vara, inceperea procedurilor de vanzare a unui pachet de actiuni, printr-o oferta publica secundara initiala la Bursa de Valori Bucuresti. S-a convenit ca pachetul de 20% sa fie vandut pana la finele lui 2011. Ulterior, cand conditiile pietei o vor permite, va fi cedat si controlul companiei.
In contextul intarzierii procesului de selectare a intermediarului pentru listarea la Bursa, Guvernul si FMI au convenit insa, in ultimele negocieri din toamna, ca termenul de finalizare a procedurii sa fie amanat pana la sfarsitul lunii aprilie 2012, releva un document oficial obtinut de Mediafax.
Conform planului initial, intermediarul listarii trebuia selectat pana la finele lunii octombrie, iar prospectul de vanzare trebuia publicat la jumatatea lunii decembrie 2011, astfel incat operatiunea sa fie finalizata pana la sfarsitul acestui an.
La inceputul lunii noiembrie, ministrul transporturilor, Anca Boagiu, a anuntat ca licitatia pentru selectarea intermediarului va fi anulata, intrucat a existat o singura oferta, si aceea neconforma si scumpa. Aceasta unica oferta a fost depusa de consortiul format din firmele de brokeraj Carpatica Invest si Swiss Capital, fosta KBC Securities Romania.
In aceste conditii, conform ultimelor negocieri cu FMI, au fost stabilite alte termene de vanzare a actiunilor Tarom, in care selectarea intermediarului este considerata drept actiune prioritara care trebuie finalizata la inceputul lunii decembrie, iar prospectul trebuie publicat pana la sfarsitul lunii ianuarie.
Dupa ce consortiul format din firmele de brokeraj Carpatica Invest si Swiss Capital a revizuit oferta si a redus comisionul la jumatate din suma solicitata initial, Guvernul a revenit asupra deciziei de anulare a licitatiei de selectie a intermediarului pentru listarea a 20% din actiunile Tarom.
Oferta consortiului format din firmele de brokeraj Carpatica Invest si Swiss Capital a fost respinsa initial deoarece comisionul solicitat era de 3,99% daca statul obtine cel mult 20 milioane euro pentru pachetul de actiuni Tarom vandut pe Bursa, la care se adaugau in plus, in mod cumulat, intre 1% si 3% pentru diferentele de bani suplimentare rezultate din tranzactie.
Documentul citat releva insa ca, dupa decizia Guvernului, consortiul a "reanalizat" oferta financiara si a solicitat un comision unic de 1,99% din valoarea tranzactiei, suma care ar fi primita de intermediar scazand astfel la jumatate fata de nivelul propus initial.
Prin noua oferta, intermediarul ar primi 398.000 euro daca statul ar obtine 20 milioane euro pentru actiunile Tarom,
Ministerul Finantelor a evitat sa se pronunte in aceasta problema, transmitand Guvernului doar ca intreaga responsabilitate pentru incheierea contractului cu intermediarul in conditiile noii oferte revine Ministerului Transporturilor.