Cum dicteaza FMI privatizarea companiilor de stat: 20% din Tarom si CFR Marfa vor fi vandute
Guvernul va ceda cel mult 20% din actiunile Tarom prin listare la Bursa sau prin vanzarea pachetului unui investitor strategic si a renuntat la vanzarea de pachete minoritare la aeroporturile din Bucuresti si Timisoara, se arata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI. Acelasi document prevede si vanzarea, pana la finele anului, a unui pachet reprezentand 20% din actiunile CFR Marfa prin oferta publica initiala, scrie Mediafax.
Initial, intelegerea intre parti prevedea privatizarea integrala a Tarom si cedarea a 20% din titlurile aeroporturilor Henri Coanda si Aurel Vlaicu din Bucuresti si Traian Vuia din Timsoara.
Astfel, autoritatile romane vor selecta un consultant juridic si o banca de investitii pentru a administra oferta publica initiala.
Totodata, Guvernul s-a angajat sa selecteze pana la finele lunii noiembrie management privat la Tarom.
Numarul pasagerilor transportati anul trecut de Tarom a crescut cu 24% fata de anul precedent, de la 1,77 milioane de calatori la 2,2 milioane de pasageri.
Privatizarea CFR Marfa presupune concedierea a 3.000 de angajati
In ceea ce priveste privatizarea CFR Marfa, Guvernul va scoate la vanzare pana la finele anului un pachet reprezentand 20% din actiunile companiei prin oferta publica initiala, urmand sa privatizeze operatorul de transport atunci cand conditiile pietei o vor permite.
In vederea privatizarii, compania va disponibiliza aproximativ 3.000 de angajati, va angaja management privat si va integra filialele in unitatea centrala. Compania are in prezent aproximativ 10.600 de anagajati.
Cel mai mare operator de transport feroviar a incheiat anul trecut cu pierderi de 354,2 milioane de lei, in crestere cu 3,5% fata de 2009, in conditiile in care a transportat un volum de marfa mai mare cu 4,1%.
Pe acelasi subiect: