Bursa de la Bucuresti a scazut miercuri, urmand trendul celorlalte piete financiare din Europa, pe fondul temerilor privind un colaps economic al Rusiei
BVB. Sursa foto: Mediafax
Bursa de la Bucuresti a scazut miercuri in prima parte a zilei si a mentinut directia negativa a ultimelor sapte sedinte, cu un declin mai puternic in randul bancilor si al companiilor din energie, in timp ce pietele de capital din Europa si-au reluat scaderea, scrie Mediafax.
Indicele Bet Plus, de referinta, a coborat cu 1,1%, iar BET, al celor mai lichide actiuni, cu 1,2%, dupa ce marti au scazut cu 0,8%, respectiv 0,9%. BET Plus include cele mai lichide 40 de actiuni din piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine.
Valoarea operatiunilor cu actiuni s-a ridicat la 15,78 milioane de lei (3,53 milioane de euro) pana la ora 14:00.
Actiunile Fondul Proprietatea (FP) au inregistrat cel mai ridicat rulaj, cu tranzactii de 3,8 milioane de lei, si au crescut cu 0,6%, fiind printre putinele titluri lichide cu evolutie pozitiva in prima jumatate a zilei.
Sectoarele energie si bancar, in care se incadreaza o mare parte dintre companiile importante de pe bursa, au continuat evolutia negativa din ultima perioada. Indicele BET NG, al companiilor din energie, a scazut cu 1,5%, cu un declin mai puternic pentru titlurile OMV Petrom (SNP), de 2,6%, si Transgaz (TGN), de 2,4%. Actiunile Romgaz (SNG) au scazut cu doar 0,6%, dupa transferuri de 1,7 milioane de lei.
Romgaz a anuntat miercuri ca doua fonduri de pensii administrate de Banca Comerciala Romana (BCR), incadrate ca persoane initiate, au cumparat marti actiuni Romgaz de 3,43 milioane de lei. Astfel, Fondul de Pensii Administrat Privat BCR a cumparat 88.896 de actiuni pentru 2,93 milioane de lei, iar Fondul de Pensii Facultative BCR Plus a achizitionat 15.000 de titluri ale producatorului de gaze naturale in valoare de 495.000 de lei.
Pe segmentul deal al bursei au fost derulate miercuri doar trei tranzactii, doua cu actiuni Banca Transilvania (TLV) in valoare totala de 1,67 milioane de lei si una vizand titluri BRD - Groupe Societe Generale de 231.000 de lei. Cotatia Banca Transilvania a scazut cu 1,9% miercuri, iar cea a BRD cu 1,7%.
Indicele BET FI, compus din cele cinci SIF-uri si fondul Proprietatea, a scazut cu 1,1% in linie cu piata, in pofida evolutiei pozitive a FP. Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au consemnat cea mai puternica scadere, de 3,3%.
Indicele BET XT a scazut cu 1,2%, iar BET BK cu 1,5%, in contextul unui declin de 3,3% al actiunilor Erste Group Bank.
BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.
In Europa de Vest, principalele actiuni au scazut miercuri, dupa ce marti au crescut pentru prima data dupa sase sedinte de evolutie negativa. Sectorul bancar a avut cel mai puternic impact in declinul indicelui Stoxx 600 cu 0,7%.
In Statele Unite, Rezerva Federala incheie miercuri o sedinta de politica monetara desfasurata pe parcursul a doua zilei, ultima din acest an. Economistii consultati de Bloomberg se asteapta ca situatia din Rusia si scaderea puternica a pretului la petrol sa nu impiedice conducerea Fed sa renunte la angajamentul ca va mentine dobanzila la un nivel scazut "o perioada considerabila de timp".
Pe bursele mari din Europa, indicele FTSE 100 (Londra) a scazut cu 0,7%, CAC 40 (Paris) a coborat cu 0,5%, iar DAX (Frankfurt) cu 0,6%. In Europa Centrala, bursa de la Budapesta a scazut cu 0,8%, iar cea de la Praga 0,9%, in timp ce piata de capital de la Varsovia a urcat cu 0,4%. Cele trei burse au inregistrat scaderi mai putenrice marti, cu un declin de 4,8% la Budapesta.
Pe acelasi subiect: