Prabusirea Rusiei trage dupa ea intreaga Europa. “Tarile vecine vor resimti din plin loviturile de la Moscova”. Banca centrala anunta masuri de stabilizare a rublei
Foto: Getty Images/Guliver
Nimeni nu are de castigat daca economia Rusiei se prabuseste. Partenerii sai de afaceri – tari si companii deopotriva, privesc cu ingrijorare cum evolueaza criza de la Moscova, de la deprecierea fara precedent a rublei, pana la scaderea pretului petrolului si evolutia industriei dupa aplicarea sanctiunilor internationale, noteaza CNN Money.
Rubla se afla in cadere libera de la inceputul anului, insa in ultimele zile a ajuns la minime record fata de dolarul american, ceea ce a dus la masuri drastice din partea bancii centrale pentru rederesare, dar si la pierderi masive pentru companiile straine cu operatiuni in Rusia.
Apple este una dintre multinationalele care miza pe piata ruseasca pentru o crestere a vanzarilor. Din cauza prabusirii monedei nationale, americanii au crescut preturile initial, iar acum au anuntat ca se retrag de pe piata ruseasca.
Prima victima a crizei din Rusia: Germania, motorul Europei
Deteriorarea economiei Rusiei face victime nu numai in randul companiilor, dar si al tarilor partenere de afaceri. Prima victima: Germania. Cea mai mare economie a Europei are si cea mai mare expunere pe Rusia, comertul dintre cele doua tari depasind 76 miliarde de euro anual.
Sanctiunile economice impuse Rusiei, pentru rolul jucat in criza din Ucraina, au inceput deja sa-si arate efectele asupra tarilor din vestul continentului, exporturile fiind cele mai afectate. In consecinta, Germania a anuntat prognoze mai pesimiste pentru anul viitor, fata de cele publicate la inceputul anului, din cauza “crizei geopolitice” din regiune.
Iar daca Germania are probleme, intreaga zona euro are probleme, avand in vedere ca tarile din blocul monetar se bazeaza pe evolutia economica a Germaniei.
Pe langa cele mai puternice economii ale Europei, criza din Rusia va afecta toate tarile din Europa, cu care tara lui Putin are legaturi comerciale puternice, majoritatea dintre ele importand si exportand marfuri din si in Rusia.
Ca raspuns la sanctiunile occidentale, Rusia a blocat, in august, importurile de fructe, legume, carne, peste, lapte si alte produse de larg consum din Europa, SUA, Australia si Canada. Consecintele au fost dezastruoase pentru tarile europene. Producatorii s-au trezit cu o cantitate mare de produse pe care au fost nevoiti sa le vanda la preturi foarte mici sau sa le arunce, piata europeana fiind supasaturata.
In jur de 10% din exporturile UE de anul trecut – in valoare de aproximativ 15 miliarde de euro, au mers in Rusia, care a fost al doilea partener comercial al blocului comunitar. Ca sa compenseze pierderile producatorilor, Comisia Europeana a infiintat un fond de ajutor de 156 de milioane de dolari.
Tarile din estul Europei, cele mai afectate de prabusirea rublei
Tarile din estul Europei au primit din plin lovitura provocata de prabusirea rublei cu 14%, in ultimele doua zile, si cu 20%, in ultima saptamana, in conditiile in care ingrijorarile privind o posibila intrare in incapacitate de plata a imperiului lui Putin sunt din ce in ce mai frecvente, titreaza Bloomberg.
Forintul si bursa de la Budapesta au scazut masiv marti, in timp ce randamentele la titlurile poloneze au crescut, iar zlotul s-a devalorizat in raport cu euro. Moneda de la Moscova a pierdut din valoare pentru a saptea azi consecutiv, ceea ce a determinta banca centrala sa creasca peste noapte dobanda cheie cu 6,5 puncte procentuale, la 17%, marcand cea mai mare crestere intr-o singura zi din 1998 pana in prezent.
Tarile foste comuniste din estul continentului care acum fac parte din UE sunt inca legate comercial de Rusia, in conditiile in care exporta o buna parte din produse la Moscova si sunt dependente energetic de cel mai mare exportator de petrol si gaze din lume.
Analistii sustin ca exista un puternic risc de contagiune in zona, pe masura ce economia Rusiei se adanceste in criza.
“Aceste tari vor avea de suferit daca Rusia intra in recesiune sau daca introduce masuri de control al capitalurilor. Companiile din tarile emergente aflate in imediata apropiere a Moscovei vor suferi pierderi masive pe masura ce Rusia intra in criza”, a explicat Phoenix Kalen, analist la Societe Generale Londra.
Toti gigantii energetici ai lumii fac afaceri cu Rusia
Dupa producatorii de alimente si bunuri de larg consum, companiile din energie multinationale, care fac afaceri cu cele rusesti, au primit o lovitura puternica in urma deprecierii rublei.
British Petroleum (BP) a avertizat deja ca a fost grav afectat de sanctiunile occidentale asupra Rusiei. BP detine o participatie importanta la Rosneft, cea mai mare companie petroliera din Rusia, care la randul ei este tinta sanctiunilor. Actiunile companiei s-au prabusit cu 25% in acest an, pe fondul scaderii pretului petrolului, ceea ce a dus la scadere in lant a profiturilor.
Citeste si: Pretul petrolului scade sub pragul psihologic de 60 de dolari pe baril, pentru prima data dupa 2009
Compania franceza Total a renuntat, totodata, la planurile sale de a extrage gaze de sist alaturi de gigantul rusesc Lukoil, ca urmare a sanctiunilor. Alti giganti energetici occidentali, cum ar fi ExxonMobil, au de asemenea legaturi stranse cu Rusia si inregistreaza pierderi masive din cauza situatiei economice din aceasta tara.
Pierderi masive pentru Ford, Volkswagen, Societe Generale sau McDonald’s pe piata ruseasca
Nici producatorii de automobile nu au ramas neatinsi de criza de la Moscova. Gigantul american Ford, unul dintre cei mai mari producatori auto din Rusia, a anuntat deja ca deprecierea rublei va lovi puternic vanzarile. Nemtii de la Volkswagen au avertizat, totodata, ca tensiunile politice au dus la o scadere cu 8% a vanzarilor de masini in Rusia, in primul semestru. In consecinta, actiunile producatorului german au pierdut 12% din valoare in acest an.
Nici francezii de la Renault nu stau mai bine cu vanzarile in Rusia, in timp de Peugeot Citroen a avertizat, in octombrie, ca deprecierea rublei a afectat deja compania.
Bancile au inregistrat, de asemenea, pierderi masive din cauza problemelor din Rusia. Societé Generale a pierdut 36% din profiturile facute in Rusia, in trimestrul al doilea, acelasi lucru intamplandu-se si cu banca olandeza Rabobank si cu italienii de la Unicredit, care au, de asemenea, expunere mare pe Rusia.
Relatiile inghetate dintre Moscova si SUA au dus la inchiderea unor restaurante McDonald’s din orasele mari ale Rusiei, autoritatile locale acuzand motive care tin de sanatatea publica. Analistii au explicat ca miscarea are in spate motive politice.
Gigantul german Adidas s-a vazut, totodata, nevoit sa inchida mai multe magazine in Rusia si sa opreasca expansiunea din cauza deprecierii rublei, care a dus la prabusirea profiturilor. Adidas si-a redus estimarile de crestere a veniturilor cu 30%, din cauza problemelor din Rusia. Gigantul danez Carlsberg si americanii de la Coca-Cola au anuntat si ei pierderi care depasesc 30% in acest an din cauza Rusiei.
Rusia anunta masuri de stabilizare a sectorului financiar, rubla se apreciaza cu 9%
Banca Rusiei a anuntat miercuri masuri de relaxare a reglementarilor bancare in incercarea de stabilizare a sectorului financiar al tarii in urma deprecierii masive a rublei, iar in urma informatiei moneda s-a apreciat cu 9%, la circa 62 de unitati pentru un dolar, relateaza Wall Street Journal.
Banca centrala a prelungit de la un an la doi un moratoriu referitor la provizioanele suplimentare pentru imprumuturile problematice, in caz de forta majora. Totodata, bancile nu vor fi obligate sa constituie provizioane suplimentare in cazul creditelor restructurate din cauza cresterii cursului de schimb.
Pentru intarirea bilanturilor contabile ale institutiilor financiare, Banca Rusiei introduce un moratoriu temporar privind recunoasterea reevaluarilor negative ale portofoliilor de instrumente financiare si va permite bancilor sa utilizeze cursul valutar din trimestrul precedent la onorarea anumitor tranzactii valutare.
Pentru cresterea lichiditatii in sistemul valutar, banca centrala va incepe sa ofere imprumuturi garantate prin active non-financiare. De asemenea, banca centrala si guvernul vor ajuta bancile sa isi majoreze capitalul in 2015.
Pe acelasi subiect: