Dupa situatia dezastruasa prin care trece in prezent Cipru, investitorii si oamenii de afaceri au nevoie de un nou loc sigur in care sa isi pastreze economiile, insa putine sunt statele care inspira incredere deplina.

Din punct de vedere macroeconomic, Australia este intr-o forma mult mai buna decat majoritatea super-economiilor din Vest, multe dintre ele aflandu-se oricum aproape de faliment. Desi deficitul bugetar a luat amploare in ultimii ani, datoria publica a Australiei este de sub 30% din PIB, o cifra aproape infima fata de cele din SUA, Franta sau Italia.

Un alt avantaj este legatura Australiei cu Asia, a carei situatie economica a avut un trend crescator destul de constant. Dar poate si mai important, Australia nu emite bani fara limita si fara o strategie pusa la punct, cum se intampla in restul lumii. De fapt, rezervele detinute de RBA (banca centrala a Australiei) au scazut cu 38% in ultimii cinci ani, de la 131 miliarde de dolari australieni, la doar 81 miliarde de dolari in 2012. Prin comparatie, rezerva federala de credit a Statelor Unite a crescut cu 367% in aceeasi perioada, diferenta dintre cele doua tari fiind enorma.
 
In plus, dobanzile practicate in Australia sunt in general mult mai mari decat in Europa, SUA sau Canada. Cei care isi depun banii in bancile australiene pot beneficia de o dobanda anuala de peste 4%, ceea ce, in contextul economiei actuale, nu e putin lucru.

Potrivit celor care monitorizeaza situatia Australiei, in ultima perioada a avut loc un aflux de capital strain din Europa, Statele Unite si China. Singura problema este ca dolarul australian are o legatura stransa cu aurul, acesta fiind a treia sursa de export a tarii, asa ca daca aurul va continua sa se deprecieze, acelasi lucru se va intampla si cu moneda locala.