Dupa caderea Ciprului, un nou paradis fiscal apare la orizont. Statul care nu percepe impozit pe venituri
Cunoscuta pentru plajele sale cu nisip alb si pentru bauturile pe baza de rom, Puerto Rico si-a propus mai nou sa devina un paradis fiscal pentru cei mai bogati oameni ai Planetei, scrie New York Times.
Inca de la inceputul acestui an, insula a inceput o campanie de promovare a plajelor, scolilor private si costurilor mici de trai, intr-un efort de a atrage in tara cat mai multi oameni de afaceri bogati, dispusi sa isi cheltuie acolo averea.
Pana acum, Puerto Rico a atras o serie de milionari mai putin cunoscuti. Conform oficialilor, mai multi directori importanti din America s-au mutat pe insula, in timp ce alte 40 de persoane cu functii de conducere au aplicat pentru o viza de sedere permanenta.
Potrivit unuia dintre nou-veniti, un american ce conduce o firma de investitii in domeniuil imobiliar, reducerile de taxe pe care tara de adoptie le pune la dispozitie i-ar putea aduce venituri suplimentare de sute de mii de dolari.
Milionarii sunt bine-veniti, insa oficialii din Puerto Rico isi doresc sa isi indrepte atentia catre greii economiei mondiale. Printre acestia se numara si miliardarul John Paulson, managerul miliardar al unui fond de investitii, despre care Bloomberg relata saptamana trecuta ca ia in considerare o mutare in tara insulara.
Puerto Rico doreste sa devina asemenea altor state precum Singapore sau Irlanda, o destinatie perfecta din punct de vedere al impozitelor scazute, mizand si pe faptul ca este mai aproape situata de America si ofera o clima mai calda. Si, spre deosebire de Elvetia, odata cu mutarea in Puerto Rico oamenii nu trebuie sa renunte la cetatenia lor.
Oricine traieste 183 de zile din an pe insula, devine cetatean al acesteia, iar cei mai multi dintre ei, cu exceptia angajatilor de la stat, nu platesc niciun impozit pe venit.
“Nu e nimic gresit in a petrece 183 de zile pe an navigand si lucrand in acelasi timp de la bordului unui iaht. Vrem sa prindem din urma Irlanda si Singapore, prin faptul ca si noi putem adaposti venituri intr-o maniera cat se poate de legala si de avantajoasa”, a declarat Alberto Baco Bague, secretarul pe dezvoltare economica si comert al tarii.
In Puerto Rico, venitul pe cap de locuitor este in jur de 15.000 de dolari, pe jumatate fata de cel raportat in Mississippi, cel mai sarac stat din America. In aceste conditii, in 2006 s-a mai incercat un program de stimulare, prin care companiile din SUA era scutite de taxele pe profit in fabricile deschise in insula, dar initiativa a luat sfarsit, dupa ce s-a ajuns la concluzia ca are un efect negativ asupra restului platitorilor.
Pe acelasi subiect: