Europa se federalizeaza. Cat de dispuse sunt statele membre UE sa renunte la suveranitate
Dezamorsarea crizei datoriilor impune statelor UE o mai mare solidaritate insa pierderea de suveranitate pe care o presupune nu se poate face decat in tacere pentru a nu trezi suspiciunile antifederalistilor, relateaza AFP, preluata de Mediafax.
Solutia pentru a depasi criza este sa avem "mai multa Europa si nu mai putina", a afirmat vineri cancelarul Angela Merkel la incheierea unui summit Italia-Franta-Germania-Spania la Roma.
"Trebuie sa dam un semnal si sa ne apropiem intr-o uniune politica. Vrem sa lucram la o uniune politica mai importanta", a insistat aceasta.
Presedintele UE Herman Van Rompuy a fost desemnat sa pregateasca un raport cu privire la modalitatile de sporire a integrarii in cadrul UE.
In concluziile sale, pe care le va prezenta liderilor UE in cadrul summitului de la 28 si 29 iunie la Bruxelles, el "este foarte ambitios, cu idei concrete", a declarat pentru AFP un oficial european. "El isi bazeaza aceasta integrare pe o uniune economica, o uniune bancara, o uniune bugetara si o uniune politica".
Seful guvernului italian Mario Monti, de orientare federalist, sustine de asemenea acesta abordare. "Pentru a iesi in bune conditii din aceasta criza a zonei euro si a economiei europene, avantajul integrarii este necesar", a declarat acesta vineri.
"Cu o Europa federala nu am mai avea aceasta discontinuitate in procesul decizional", sustine ministrul italian al Afacerilor Externe, Enzo Moavero.
Insa federalismul este "un concept foarte sensibil in unele state", deoarece acesta inseamna cedarea unor parti a suveranitatii nationale catre instante superioare europene, avertizeaza un oficial european.
Marea Britanie nu vrea sa auda despre acest subiect. Franta este la randul sau foarte reticenta la orice pierdere a suveranitatii.
Nu va fi "niciun transfer de suveranitate fara ameliorarea solidaritatii", a avertizat de asemenea presedintele Francois Hollande in cadrul unei conferinte de presa comune la Roma.
"In Europa este mereu un mare entuziasm pentru impartirea greutatilor, dar multe rezerve cand este vorba de cedarea suveranitatii la scara europeana", declara anturajul cancelarului Angela Merkel.
Aceste rezerve sunt luate in considerare. "Cuvantul federalism nu a fost folosit in documentul pe care il va prezenta Herman Van Rompuy, pentru ca nu trebuie sa trezim demoni vechi", a explicat un oficial european.
"Presedintele Francois Hollande nu vrea sa reinvie" ranile deschise in Franta dupa esecul referendumului privind Constitutia europeana in 2005, a adaugat acesta.
In Olanda, unde alegatorii au respins de asemenea proiectul de Constitutie europeana, alegerile legislative anticipate sunt prevazute la 12 septembrie "iar dezbaterea nu trebuie sa se intoarca spre" viitorul institutional al UE, a insistat acest responsabil european.
Francois Hollande preconizeaza avansarea "etapa cu etapa". El a reamintit acest lucru in cadrul reuniunii de la Roma. "Renuntarea la suveranitate se va construi in functie de mecanismele de suveranitate pe care le vom putea gasi", a afirmat el.
Pe acelasi subiect: