"Romania nu este afectata direct de situatia din Ucraina si nu exista riscuri imediate la adresa securitatii nationale a tarii; Romania nu a ridicat gradul de alerta al structurilor de securitate nationala; Romania va continua sa fie activa in relatiile cu aliatii sai in discutiile privind evenimentele din Ucraina; presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a mandatat reprezentantii statului roman sa prezinte pozitia de principiu a Romaniei in dezbaterile ce urmeaza pe aceasta tema in structurile Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) si ale Uniunii Europene (UE); Romania va monitoriza, in continuare, cu maxima atentie, atat situatia din Ucraina, cat si evolutiile separatiste din Republica Moldova", se arata in concluziile sedintei, citate intr-un comunicat al Presedintiei remis dupa intalnirea de la Cotroceni.
Presedintele Traian Basescu a convocat, sambata, la ora 19.00, intr-o sedinta de lucru, structurile de securitate nationala, in vederea discutarii situatiei din Crimeea, informeaza Presedintia.
Anterior, Presedintia a remis mesajul presedintelui Traian Basescu "cu privire la situatia din Crimeea".
"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, urmareste cu deosebita atentie evenimentele in derulare in Peninsula Crimeea, dar si din regiunea Harkov, Donetsk si Odesa. Aparitia unor grupari civile dar si a unor formatiuni militare nerevendicate care au ocupat cladirile autoritatilor legitime si semnalele repetate ale unor tendinte separatiste ameninta stabilitatea Ucrainei, suveranitatea, integritatea sa teritoriala si securitatea regionala. Romania este preocupata de respectarea deplina a statalitatii, suveranitatii, independentei si integritatii teritoriale a Ucrainei in frontierele recunoscute international. Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, solicita ca miscarile de trupe din Peninsula Crimeea sa respecte strict prevederile Acordului de la Budapesta din 1994 privind garantarea suveranitatii si a integritatii teritoriale a Ucrainei si sa se inscrie in limitele documentelor biletarale privind stationarea trupelor ruse in Peninsula Crimeea, in baza Acordurilor de la Harkov si a tuturor elementelor notificate ulterior de catre autoritatile ucrainene", se arata in mesaj.
Potrivit documentului, presedintele Traian Basescu insista asupra faptului ca orice diferend politic intre administratia regionala a Crimeii si puterea centrala a statului ucrainean nu se poate rezolva prin forta, ci numai prin dialog direct, in limita prevederilor constitutionale ale Ucrainei.
"In ceea ce priveste protejarea minoritatilor, presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, considera ca aplicarea ferma a normelor internationale si a bunelor practici in domeniu reprezinta singurul izvor de reglementare a drepturilor minoritatilor nationale si trebuie sa reprezinte o obligatie a fiecarui stat si nu motivul unei interventii armate externe. Romania considera ca orice prezenta a trupelor Federatiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, fara acordul acesteia si in afara acordurilor bilaterale si a notificarilor ucrainene deja existente, poate fi considerata o agresiune la adresa Ucrainei", se arata in mesaj.
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut si a primit, sambata, aprobarea Consiliului Federatiei, Camera superioara a Parlamentului,
pentru trimiterea de trupe ruse in Ucraina pana la normalizarea situatiei.