Tot mai multi britanici vor cetatenie irlandeza, pentru a ramane in UE in cazul unui Brexit
Departamentul irlandez pentru Afaceri Externe a anuntat o crestere semnificativa a cererilor pentru pasaport irlandez venite din partea cetatenilor britanici, scrie Sky News.
In contextul apropierii referendumului in urma caruia Marea Britanie stabileste daca ramane sau iese din UE, tot mai multi britanici vor cetatenie irlandeza, ceea ce le-ar permite sa ramana cetateni ai Uniunii in cazul unui Brexit.
Ministrul irlandez de Externe, Charlie Flanagan, a confirmat ca exista un numar “fara precedent” de cereri pentru pasapoarte, venite din partea britanicilor.
“Nu am nicio dovada care sa faca o legatura intre cresterea numarului de aplicatii si referendumul care se apropie, pot doar sa confirm faptul ca, in acest moment, exista un interes fara precedent pentru pasapoartele si cetatenia irlandeze”, a spus Flanagan.
Potrivit Sky News, numarul englezilor, scotienilor si galezilor care au depus cerere pentru pasaport irlandez a crescut cu 25%. In primele cinci luni din 2016, s-au inregistrat 1.900 de aplicatii, comparativ cu 1.500, in aceeasi perioada a anului trecut. Doar in luna aprilie, au fost depuse 987 de cereri, adica o crestere de 42% fata de aprilie 2015. In luna aprilie a inceput si campania pentru referendumul care va avea loc pe 23 iunie.
Irlanda acorda cetatenie aplicantilor care au un parinte, bunic sau chiar strabunic irlandez. Cetatenii din Irlanda de Nord, care apartine de Regatul Unit, au statut special.
Britanicii se vor pronunta pe 23 iunie, intr-un referendum, cu privire la oportunitatea parasirii Uniunii Europene de catre Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale tarii in ultimele decenii.
Marea Britanie este a cincea mare economie mondiala si a doua mare putere economica din UE. Un vot in favoarea iesirii Marii Britanii din UE ar putea duce la pierderea a pana la 100.000 de locuri de munca numai in sectorul financiar al tarii, in urmatorii cinci ani, conform unui studiu comandat recent de grupul de lobby financiar TheCityUk.
Multe banci internationale s-au stabilit in Regatul Unit pentru a obtine acces pe piata unica si pentru a-si stabili o baza de unde sa-si vanda produsele financiare si serviciile in Europa. Perspectiva iesirii Marii Britanii din UE le-ar putea determina sa-si regandeasca structura. In prezent, serviciile financiare reprezinta aproximativ 10% din PIB-ul Marii Britanii, cel mai ridicat procentaj din randul economiilor avansate.
Pe acelasi subiect: