Țara din UE care a fost la un pas de faliment în 2009 și a fost salvată de FMI și CE a terminat anul pe excedent bugetar. Lecția irlandeză
Dublin, Irlanda
Irlanda a înregistrat în 2018 primul său surplus bugetar din ultimii 10 ani, cu un an mai devreme decât prognoza Guvernul de la Dublin, graţie veniturilor din taxe mai mari şi a unor plăţi mai mici în contul datoriei publice, a anunţat joi premierul irlandez Leo Varadkar, transmite Reuters.
Deficitul bugetar al Irlandei a ajuns în zona de două cifre în anul 2009, când preţurile la proprietăţile imobiliare s-au prăbuşit, ceea ce a declanşat o criză bancară şi a impus un program internaţional de asistenţă, informează Agerpres.
Însă, începând din 2014, economia irlandeză a înregistrat cel mai puternic ritm de creştere din UE, iar veniturile din taxele impuse companiilor s-au dublat după 2012.
Ministerul irlandez de Finanţe a precizat că Trezoreria a încheiat anul 2018 cu un surplus de 106 milioane euro, iar Guvernul de la Dublin se aşteaptă la un nou excedent în 2019.
"Este pentru prima dată în ultimii 10 ani când am înregistrat un excedent bugetar. Aceasta înseamnă că suntem bine pregătiţi pentru o încetinire sau un şoc economic dacă acesta va apărea", a spus Varadkar.
În 2018, cheltuielile bugetare au fost cu aproximativ 250 milioane de euro mai mici decât se preconiza, datorită unor plăţi în contul datoriei publice mai mici decât era prognozat, a subliniat Varadkar. În schimb, veniturile din taxele pe companii, din care majoritatea vine de la câteva companii multinaţionale americane care îşi înregistrează profiturile în Irlanda, au fost cu 1,9 miliarde euro mai mari decât se estima.
Premierul Leo Varadkar a subliniat că Irlanda nu se bazează pe faptul că veniturile din taxele pe companii vor continua să depăşească orice aşteptări. "De fapt, ne aşteptăm la o scădere a veniturilor din taxele pe companii. Dacă vor plăti aceleaşi sume în 2019 cum au făcut în 2018, va fi o surpriză plăcută", a spus premierul Irlandei.
Pe acelasi subiect: