Dublinul avertizează Londra în privința ieșirii din UE fără niciun acord. Frontiera irlandeză, în aer
Irlanda de Nord
Problema frontierei irlandeze este una dintre cele mai spinoase ale negocierilor pentru Brexit.
Marea Britanie îşi asumă riscul de a părăsi UE "fără niciun acord" dacă negocierile asupra Brexit continuă să treneze, a avertizat joi premierul irlandez, Leo Varadkar, înaintea unei întrevederi prevăzute cu premierul britanic, Theresa May, scrie AFP, preluată de Agerpres.
Şeful guvernului irlandez şi-a exprimat regretul că nu a văzut încă o propunere din partea Londrei care "să se apropie" de o soluţie a spinoasei probleme privind soarta frontierei între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.
Varadkar a avertizat încă o dată că timpul presează ca Londra şi Bruxellesul să se pună de acord asupra termenilor retragerii britanice, înaintea unui summit european crucial asupra acestui subiect prevăzut să aibă loc în 28 şi 29 iunie la Bruxelles.
"Data limită pentru un acord asupra retragerii este luna octombrie, dar dacă noi nu facem progrese reale şi substanţiale până în iunie, trebuie să ne întrebăm serios dacă va exista vreun acord", a declarat Varadkar.
Problema frontierei irlandeze este una dintre cele mai spinoase ale negocierilor în curs, pentru că Brexitul va diviza insula între partea nordică, alipită Regatului Unit şi care va părăsi deci UE, şi partea sudică, Republica Irlanda, care va rămâne membră a UE.
Guvernul Theresei May studiază în prezent două scenarii pentru a reglementa această problemă, care îi divizează executivul şi astfel să evite revenirea la o frontieră "fizică" în Irlanda.
UE a prevăzut o soluţie de răspuns în caz de dezacord final, care ar include întreaga insulă într-o uniune vamală, dar Londra încearcă să evite cu orice preţ această ipoteză pentru că ea ar crea de fapt o frontieră între Irlanda de Nord şi restul ţării.
Varadkar a invitat Londra să formuleze soluţii "scrise negru pe alb". "Avem nevoie să ştim că aceasta funcţionează şi că este viabil din punct de vedere juridic şi nu am văzut încă nimic care să se apropie de aşa ceva", a spus el.
Potrivit ziarului The Telegraph, principalii miniştri ai guvernului britanic au convenit în această săptămână că Regatul Unit ar continua să se alinieze regulilor UE în decurs de o perioadă care ar putea merge până la doi ani, după sfârşitul fazei de tranziţie, preconizată în prezent până în decembrie 2020.
Regatul Unit urmează să părăsească UE în martie 2019 rămânând totuşi în uniunea vamală în timpul acestei faze de tranziţie, timp în care să se pună de acord asupra termenilor noii relaţii cu UE, în special pe plan comercial.
Pe acelasi subiect: