Europa, la mana poporului grec. Atena ar putea refuza salvarea de la UE, prin referendum. Comisia Europeana nu a fost notificata
Grecia va organiza un referendum pe tema noului acord european de sustinere financiara a tarii, anunta premierul grec, Georges Papandreou, citat de AFP. Premierul grec a mai spus ca va solicita si votul de incredere al Parlamentului pe tema acordului european asupra datoriei suverane a Greciei.
"Vom respecta vointa poporului grec", a declarat Papandreou in cursul unei intalniri cu membrii grupului parlamentar socialist.
"Oare grecii accepta noul acord sau nu? Daca nu il vor, nu va fi adoptat", avertizeaza primul-ministru elen.
Grecia nu a notificat Comisia Europeana cu privire la planurile executivului de la Atena de a organiza un referendum pentru pachetul de ajutor financiar extern in valoare de 130 de miliarde de euro convenit cu liderii europeni in octombrie.
"Ceea ce ne blocheaza este ca Grecia nu ne-a informat formal. Pana avem, de exemplu, o scrisoare sau ceva asemanator de la premierul elen, nu ma astept sa reactionam", a spus un purtator de cuvant al Comisiei.
CE pregateste un comunicat si asteapta ca Grecia sa confirme votul, a adaugat purtatorul de cuvant.
Pachetul de sprijin pentru Grecia, pe care liderii europeni l-au adoptat la summitul de saptamana trecuta, prevede ca bancile, fondurile de pensii si asiguratorii sa accepte o reevaluare in scadere a datoriilor Greciei cu 50%, astfel incat acestea sa ajunga la 120% din PIB pana in 2020.
Datoriile totale ale Greciei, de peste 350 miliarde de euro, vor atinge la sfarsitul acestui an 160% din PIB, potrivit estimarilor.
Potrivit unui sondaj publicat de un ziar de la Atena, majoritatea grecilor au avut o reactie negativa la noul acord european de sustinere financiara a Greciei, intrucat considera ca va afecta suveranitatea tarii.
Circa jumatatea dintre participantii la sondaj considera ca acordul semnat la Bruxelles reprezinta o lovitura pentru suveranitatea Greciei, intrucat confera UE si FMI un control mai mare asupra economiei tarii. Numai 36% dintre cele 1.009 de persoane intervievate au spus ca acordul este un factor pozitiv.
Citeste si:
Mai multe despre:
#falimentul Greciei#criza datoriilor din zona euro#criza din UE#masuri de austeritate#zona euro
Pe acelasi subiect: