"Cutremur" in Londongrad. Sanctiunile contra Rusiei pun in pericol profiturile bancherilor si consultantilor din fostul centru financiar al lumii. In doi ani, rusii au adus 180 mld. dolari in capitala britanica
Companiile din Rusia au incheiat in ultimii doi ani tranzactii internationale de 180 de miliarde de dolari si au furnizat astfel profituri constante bancherilor, avocatilor si specialistilor in comunicare din Londra, puse acum in pericol de sanctiunile impuse de SUA si UE.
Impactul potential scoate in evidenta legaturile Rusiei cu sistemul financiar global, in conditiile in care multe mari companii din aceasta tara sunt controlate de stat sau de miliardari apropiati presedintelui Vladimir Putin, astfel ca si sanctiunile de anvergura limitata ar putea sa le afecteze operatiunile internationale, relateaza Bloomberg, citata de Mediafax.
Miza este scoasa in evidenta de un acord anuntat luni, prin care L1 Energy, vehiculul de investitii al miliardarului rus Mihail Fridman, a convenit preluarea Dea, divizia de petrol si gaze a grupului german RWE, pentru 7,1 miliarde de dolari. Este cea mai mare tranzactie incheiata in acest an de o companie din Rusia.
"Afacerile intre Occident si Rusia, in ambele sensuri, sunt uriase. Cu cat sanctiunile si reactiile vor fi mai mari, cu atat mai mare va fi impactul", a declarat Dominic Sanders, partener la firma de avocatura Linklaters din Moscova.
Presedintele Putin a tinut marti un discurs in Parlamentul de la Moscova, iar apoi a semnat tratatul de anexare a Crimeei la Rusia. Liderii occidentali au calificat actul de anexare drept ilegitim.
Bogatii Rusiei sunt raspanditi in toata Europa, cu afaceri incorporate in Luxemburg si Cipru si locuinte in Elvetia si sudul Frantei, dar cel mai mare impact se face simtit in capitala britanica.
Consultantii din City of London, supranumit "Londongrad" intr-o carte din 2010 a jurnalistilor Mark Hollingsworth si Stuart Lansley, au avut un rol esential in tranzactiile rusesti. Fuziunile si achizitiile in care au fost implicate companii rusesti au totalizat circa 181 de miliarde de dolari in ultimii doi ani, potrivit datelor Bloomberg.
Cele mai mari tranzactii au fost in sectorul energiei, in frunte cu cea privind compania mixta TNK-BP in 2012, urmata de acordul Dea. RWE a accelerat vanzarea Dea din cauza temerilor legate de introducerea sanctiunilor, potrivit unei surse apropiate situatiei, care a precizat ca RWE s-a consultat cu guvernul de la Berlin inainte de a incheia acordul, pentru a se asigura ca tranzactia nu va fi blocata. Un purtator de cuvant al RWE a declarat insa ca momentul efectuarii tranzactiei a fost doar o coincidenta.
Pe de alta parte, ofertele publice initiale efectuate de companii rusesti precum operatorul de telefonie mobila MegaFon si producatorul de fertilizatori Phosagro au reprezentat circa 13% din ofertele de 63 de miliarde de dolari efectuate la Londra in ultimii cinci ani, potrivit datelor Bloomberg.
Instabilitatea geopolitica provocata de criza din Ucraina incepe sa afecteze acest tip de activitati. Retailerul de produse pentru copii Detsky Mir Group al miliardarului rus Vladimir Evtusenkov va amana o oferta publica la Londra, din cauza tensiunilor din Crimeea, au declarat surse apropiate situatiei.
Retailerul german Metro a anuntat marti ca va amana listarea diviziei din Rusia, din cauza turbulentelor din piata.
Oamenii de afaceri rusi, pentru care posibila inghetare a activelor este "deosebit de iritanta", se pregatesc pentru un nou stil de management al afacerilor, a spus Jonathan Fisher, avocat la Devereux Chambers in Londra. El considera ca este posibil ca cei mai abili dintre acesti oameni de afaceri sa fi transferat deja o parte din bani din Londra, in anticiparea sanctiunilor.