"Dependenta Germaniei de gazul rusesc poate limita cu adevarat suveranitatea Europei. Sunt convins de acest lucru", a declarat Tusk in fata presei, cu doua zile inaintea unei vizite a cancelarului german Angela Merkel la Varsovia, scrie Mediafax.

"Pentru mine, problema Ucrainei este problema viitorului si securitatii Uniunii Europene", a declarat premierul polonez aflat in vizita la o baza militara in nordul Poloniei.

El s-a pronuntat pentru "o anumita revizuire a politicii energetice" a UE.

"Voi discuta foarte deschis despre acest lucru cu Merkel, subliniind ca actualele conceptii despre politica privind clima si gazele risca sa constituie o amenintare pentru securitatea si suveranitatea Europei intregi", a insistat el.

"Voi formula fara echivoc opiniile noastre pe tema amenintarilor legate de dependenta de gazul si banii rusesti. Aceasta, bineinteles, nu priveste decat Germania, dar Germania constituie un exemplu puternic al acestui fenomen in ultimii ani", a declarat Tusk.

El a anuntat ca va discuta cu Merkel despre "cum ar putea rectifica germanii unele decizii economice, pentru a evita o paralizie a Europei in momentul in care aceasta trebuie sa reactioneze rapid si sa adopte o pozitie clara".

Gigantul public rus Gazprom a amenintat vineri Ucraina cu intreruperea exporturilor de gaze din cauza unei sume de 1,89 de miliarde de dolari neplatite, asa cum a fost cazul in 2009, cand taierile au perturbat aprovizionarea tarilor europene.

Expunerea diferitelor tari la gazul rusesc ramane foarte contrastanta. Gazul rusesc reprezinta, in tarile din Vestul Europei (Belgia, Olanda, Spaniam, Franta, Marea Britanie, Italia), intre zero si un sfert din consumul lor total, potrivit unei note a Morgan Stanley. Alte tari sunt mai dependente (Germania, Austria, Polonia), unele chiar foarte sau integral dependente (Finlanda, tarile baltice).
 

Declaratiile premierului polonez vin in contextul in care Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia au cerut Congresului american, prin intermediul unor scrisori comune, sa le ajute sa cumpere gaze naturale din SUA si sa isi reduca astfel dependenta de livrarile din Rusia, scrie Financial Times.

Intr-o initiativa neobisnuit de indrazneata, ambasadorii celor patru tari la Washington au trimis in aceasta saptamana scrisori comune liderilor Senatului si Camerei Reprezentantilor, in care cer sprijin pentru aprobarea exporturilor de gaze naturale lichefiate americane (GNL) in Europa.

Criza din Ucraina a reaprins temerile ca autoritatile de la Moscova folosesc gazele naturale drept arma geopolitica, iar ambasadorii au subliniat ca statele lor cumpara din Rusia intre 70% si 100% din necesarul de gaze.

Totodata, Rusia si UE au legaturi comerciale puternice, care se ridica undeva la jumatate de trilion de dolari, ceea ce impiedica marile puteri ale Europei sa ia masuri prea dure impotriva Moscovei.

In nicio tara din Europa, dependenta de energia ruseasca nu este mai mare ca in Germania, cea mai mare putere economica a continentului.

Fostul cancelar Gerhard Schroeder este seful comitetului de actionari la Nord Stream, un joint-venture intre gigantul rusesc Gazprom si patru mari companii energetice – doua din Germania, celelalte doua din Olanda si Franta. Nord Stream a investit 7,5 miliarde de euro in contruirea conductelor de gaze prin Marea Baltica, ce permit ocolirea Ucrainei in exporturile rusesti catre Europa.

Citeste si: Ce castiga Statele Unite de pe urma tensiunilor din Ucraina: SUA vor sa-si exporte gazele in Europa. Rusia asigura peste 80% din necesar pentru 10 state europene. Cat de dependenta de Moscova este Romania