Rusia si-a indreptat atentia catre China, dupa ce relatiile cu USA si Uniunea Europeana s-au racit bruisc, in urma conflictului din Ucraina.
Acordul, semnat dupa mai bine de 10 ani de negocieri, va permite gigantului de stat Gazprom sa dezvolte regiunea gazifera din estul Siberiei, care era prea departe de pietele europene.
Alexei Miller, CEO-ul Gazprom, cea mai mare companie ruseasca, a semnat contractul cu oficialii chienzi, miercuri, la Shanghai, cu putin timp inainte ca delegatia Rusiei, condusa de presedintel Vladimir Putin, sa paraseasca China.
Acordul, discutat timp de doua zile, prevede livrarea a 38 de miliarde de metri cubi de gaze anual, timp de 30 de ani, a spus un oficial Gazprom. Cele doua parti anuntasera, marti, ca nu au ajuns la un acord in ceea ce priveste livrarea de gaze.
In cele trei decenii acoperite de contract, Gazprom ar vinde astfel 1.140 de miliarde de metri cubi. Livrarile anuale reprezinta mai putin de un sfert din cele catre Europa, de 161,5 miliarde de metri cubi anul trecut.
Deplasarea lui Putin si contractul pentru livarea de gaze naturale vin intr-o perioada de tensiuni sporite intre Rusia si Occident, in contextul crizei din Ucraina.
Pretul, "secret comercial"
Pretul pe care China il va plati pentru gazul din Rusia ramane un "secret comercial", potrivit directorului general al Gazprom, Aleksei Miller, citat de cotidianul
Russia Today.
Acordul pe termen lung prevede ca Gazprom sa inceapa sa livreze din 2018. Detaliile intelegerii, inclusiv pretul si participarea Chinei in unele proiecte din Rusia, au fost discutate mai mult de zece ani.
Europa este in continuare cea mai mare piata a Gazprom, cu peste 160 de miliarde de metri cubi anul trecut, insa Rusia foloseste toate oportunitatile pentru a-si diversifica livrarile de gaze si pentru a-si creste prezenta in Asia, noteaza Russia Today.
Gazprom si CNPC, compania petroliera de stat din China, au semnat acorduri, incepand din 2009, pentru doua gazoducte care sa transporte gaze naturale din Siberia catre China. Cand ambele conducte vor deveni operationale, Rusia va putea livra in Asia 68 de miliarde de metri cubi de gaz anual.
China a consumat anul trecut circa 170 de miliarde de metri cubi de gaz, iar pana in 2020 volumul este estimat sa urce la 420 de miliarde de metri cubi pe an.
Medvedev: Gazele naturale care nu mai merg spre UE, reorientate catre China
Premierul rus Dmitri Medvedev a admis marti "posibilitatea teoretica" a unei reorientari catre China a exporturilor de gaze naturale rusesti care nu vor mai merge catre Europa, intr-un interviu publicat in timp ce presedintele rus se afla la Shanghai, relateaza AFP, preluata de Mediafax.
"
Avem suficiente rezerve, suficiente gaze naturale pentru a efectua livrari si in est si in vest. Dar daca luam in considerare ceea ce este mai rau, in mod pur teoretic, gazele care nu vor fi livrate in Europa pot fi trimise (...) in China", a declarat Medvedev in acest interviu pentru
Bloomberg, din care a fost publicat un fragment pe site-ul Guvernului rus.
"Aceasta este, subliniez, pentru moment, doar o posibilitate absolut teoretica", a adaugat el.
Unul dintre obiectivele vizitei presedintelui Vladimir Putin in China este sa finalizeze negocieri angajate de mai mult timp cu privire la livrari de gaze naturale rusesti acestei tari, in plina criza asupra Ucrainei cu UE, principalul client al exporturilor de gaze naturale rusesti.
UE ii cere lui Putin sa nu intrerupa livrarile de gaze catre Europa
Uniunea Europeana i-a cerut, miercuri, presedintelui rus Vladimir Putin sa respecte "angajamentul" de a continua "livrarile" de gaze catre Europa, in timp ce Moscova ameninta sa intrerupa aprovizionarea Ucrainei la 3 iunie, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
"Atat timp cat continua discutiile in trei" intre Rusia, Ucraina si UE, "livrarile de gaz nu trebuie intrerupte. Contez pe Federatia Rusa pentru a mentine acest angajament", i-a scris lui Putin presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Scrisoarea lui Barroso a fost data publicitatii miercuri de Comisia Europeana. La 14 mai, Vladimir Putin a adresat o scrisoare catorva lideri europeni afirmand ca Rusia nu a primit nicio "propunere concreta" din partea Uniunii Europene privind platile Ucrainei pentru livrarile de gaz rusesc si cerand UE o implocare "mai activa".
Ca de la inceputul crizei, Comisia a fost desemnta sa raspunda in numele intregii UE si a celor 28 de state membre.
O intalnire la nivel ministerial intre Ucraina, Rusia si Uniunea Europeana pentru rezolvarea conflictului intre Kiev si Moscova privind livrarile de gaze a avut loc la 2 mai la Varsovia. O noua reuniune este prevazuta la 26 mai la Berlin, potrivit comisarului european pentru Energie, Gunther Oettinger.
"Este imperativ ca toate partile sa continue sa se implice in mod constructiv in acest proces si sa se puna de acord asupra unui pret care sa reflecte conditiile de piata", scrie Barroso.
"Atat timp cat continua discutiile in trei, livrarile de gaz nu ar trebui intrerupte", adauga el, subliniind ca "tine de responsabilitatea" companiei ruse "Gazprom sa asigure livrarile cerute conform contractelor incheiate cu companiile europene".