Bloomberg: Economia Rusiei nu-si permite sa piarda peste 100 mld. dolari din exportul de gaze in Europa. Gazprom nu va opri livrarile catre Europa
Traderii europeni de gaze considera ca economia Rusiei nu isi poate permite sa piarda peste 100 de miliarde de dolari, in cazul agravarii crizei ucrainene, ceea ce reduce probabilitatea unei blocari pe termen lung a livrarilor de gaze destinate Ucrainei, relateaza Bloomberg, preluata de Mediafax.
Pretul contractelor pentru gaze pe termen de o luna a scazut cu 19% in Marea Britanie, cea mai mare piata din Europa, de cand Rusia a invadat Crimeea in februarie. Saptamana trecuta, acest pret a atins cel mai redus nivel dupa 2010.
Escaladarea conflictului cu Ucraina ar putea costa Rusia 115 miliarde de dolari in 2015, respectiv peste 3% din PIB, potrivit estimarilor companiei de consultanta IHS.
Extinderea sanctiunilor Statelor Unite si Uniunii Europene pune in pericol economia Rusiei, despre care FMI anticipeaza ca va intra in recesiune in acest an.
Rusia, cel mai mare exportator de energie la nivel mondial, are probleme in atragerea investitiilor necesare stimularii cresterii, din cauza inrautatirii relatiilor cu SUA si UE.
Europa importa circa 30% din necesarul de gaze din Rusia, iar jumatate din aceasta cantitate tranziteaza Ucraina.
"Economia Rusiei sufera deja din cauza evenimentelor actuale. In acest moment, majoritatea oamenilor nu cred ca energia va deveni parte a conflictului, intrucat ar amplifica riscurile. Pe aceasta baza, reactia a fost minima", a declarat Ole Hansen, director in domeniul strategiei pe piata marfurilor la Saxo Bank in Copenhaga.
Gazprom a anuntat marti ca Ucraina trebuie sa plateasca in avans circa 1,66 miliarde de dolari pentru livrarile de gaze aferente lunii iunie, in baza unui pret de 485 de dolari pentru o mie de metri cubi calculat in aprilie.Un purtator de cuvand al Gazprom a avertizat ca grupul va opri livrarile catre Ucraina pe 3 iunie, daca aceasta tara nu va plati pana pe 2 iunie.
Europa poate rezista 3 luni fara gazele rusesti
Conflictele dintre Rusia si Ucraina pe tema pretului gazelor au dus la oprirea livrarilor Gazprom in 2006 si 2009.
"Am vazut acest scenariu jucat de mai multe ori in ultimii ani, amenintari si reactii, si de fiecare data s-a gasit o solutie. De aceasta data ar putea fi diferit din cauza implicarii militare si politice ridicate in regiune. Piata va ramane reticenta, majoritatea traderilor adoptand pozitii pe termen scurt, pentru a profita de fluctuatiile de pe parcursul tranzactiilor", a spus Stuart Jones, director la Tradition Financial Services in Londra.
Europa poate rezista timp de 90 de zile la intreruperea livrarilor de gaze care tranziteaza Ucraina, daca exista un nivel rezonabil al stocurilor, cooperare intre statele membre si flux normal al gazelor rusesti pe alte rute, considera compania de consultanta Poeyry.
Potrivit Gas Infrastructure Europe din Bruxelles, capacitatile de stocare a gazelor din UE erau marti pline in proportie de 55%, cel mai ridicat nivel dupa 2007 pentru aceasta perioada a anului.
Economia Rusiei ar putea incetini in continuare din cauza sanctiunilor, a scaderii increderii investitorilor si a inrautatirii mediului politic. Conflictul ar putea reduce si avansul economic european, cu 0,15%, potrivit IHS.
Pe acelasi subiect: