Rusia suspenda importul de legume din UE. Spania vrea despagubiri in urma acuzatiilor
Rusia a interzis temporar importul de legume crude din toate statele Uniunii Europene, din cauza unei epidemii de gastroenterita care se propaga in Europa, a anuntat joi directorul Serviciului federal rus pentru control sanitar, Ghenadi Oniscenko, relateaza RIA Novosti. Pe de alta parte, Comisia Europeana (CE) a anulat avertizarea lansata impotriva castravetilor bio spanioli, suspectati ca au provocat o contaminare potential mortala cu bacteria E.coli.
"Impunem interdictia pentru ca situatia nu este stapanita de o luna. Motivele infectiei nu au fost inca stabilite. Situatia s-a agravat brusc in ultimele zile, de aceea suntem obligati sa luam masuri putin populare", a subliniat oficialul rus.
Epidemia de gastroenterita cauzata de bacteria E.coli, care a provocat deja moartea a 16 persoane si a afectat alte 1.400, se propaga in nordul Germaniei. Autoritatile germane au declarat ca la originea contaminarii ar fi fost castraveti provenind din Spania.
In urma acestui anunt, mai multe tari europene au suspendat importurile de legume crude din Spania. La 30 mai, Rusia a interzis importurile din Germania si Spania.
Pe de alta parte, Comisia Europeana a anuntat ca a anulat avertizarea lansata impotriva castravetilor bio spanioli, suspectati ca au provocat o contaminare potential mortala cu bacteria E.coli.
"Ultimele teste realizate in Spania si Germania pe castraveti produsi in Spania nu au dezvaluit prezenta tulpinii 0104 a bacteriei E.Coli, iar Comisia a anulat, prin urmare, alerta lansata la nivel european", a precizat CE intr-un comunicat.
Comisarul european pentru Sanatate, John Dalli, a facut presiuni asupa Germaniei sa isi intensifice eforturile pentru a identifica sursa acestei contaminari aflate la originea unei grave crize de sanatate in Uniunea Europeana si a unei prabusiri a pietei fructelor si legumelor.
Comisia Europeana va cere insa Rusiei explicatii privind embargoul anuntat asupra legumelor crude provenind din statele Uniunii Europene, masura calificata joi de Bruxelles drept "disproporţionata", potrivt AFP.
"Comisia le va scrie autoritatilor ruse pentru a cere explicatii. Acest lucru reprezinta produse europene exportate anual in valoare de 3-4 miliarde de euro, principalul produs fiind merele", a declarat Frederic Vincent, purtator de cuvant al Comisiei Europene pe probleme de sanatate publica.
Spania va cere despagubiri, in urma acuzatiilor privind contaminarile cu bacteria E.coli
Premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a anuntat, pe de alta parte ca tara sa va cere despagubiri pentru prejudiciul suferit de agricultura sa, in conditiile in care castravetii spanioli par sa nu fie cauza contaminarii cu bacteria E.coli, potrivit AFP.
Nu exista nici "cel mai mic indiciu" al unei implicari a produselor spaniole in epidemia actuala de gastroenterita din Germania, provocata de bacteria E.coli, potrivit analizelor realizate in Spania, a precizat premierul spaniol.
"Ieri s-a vazut clar, prin analizele pe care le-a facut agentia spaniola pentru siguranta alimentara, ca nu exista nici cel mai mic indiciu potrivit caruia la originea acestei grave infectii s-ar afla vreun produs spaniol", a declarat el, intr-un interviu pentru postul public de radio.
"Mi-ar fi placut o reactie mai clara a Comisiei (Europene), care sa clarifice care sunt regulile jocului in Uniunea Europeana in ceea ce priveste frontierele", a adaugat el, in conditiile in care mai multe tari europene au incetat sa mai cumpere fructe si legume spaniole din cauza acestei crize.
Spania va cere "repararea daunelor suferite in fata instantelor competente din Europa, pentru despagubirea prejudiciilor care au fost provocate", a conchis premierul.
Citeste si:
Retetele succesului de milioane de dolari. 8 oameni de afaceri celebri isi dezvaluie secretele VIDEO
Pe acelasi subiect: