Castravetii dauneaza grav economiei. Spania pierde milioane de euro pe zi. VIDEO
Dupa razboiul rozelor, cel al castravetilor invrajbeste tari care pana nu demult traiau in buna pace. In timp ce Berlinul anunta ca numarul deceselor provocate de infectarea cu E.coli a ajuns la 15, oficialitatile de la Madrid se plang ca Spania este victima unui complot comercial. Comisia Europeana incearca sa medieze conflictul si precizeaza ca sursa infectiei este neclara. In ceea ce ne priveste, rezultatele preliminarii ale probelor prelevate ieri arata ca legumele noastre sunt bune pentru consum.
Legumele din magazinele si hipermarketurile din Romania sunt sigure pentru consum. Medicii veterinari spun ca la 24 de ore de la prelucrarea probelor nu apare nicio incarcatura de colonii E.coli pe castravetii produsi in Romania, Turcia si Bulgaria. In mod normal, punctele de E.coli ar trebui sa se vada cu ochiul liber.
Acestea sunt insa rezultatele preliminarii. Specialistii spun ca vom sti cu certitudine care este incarcatura bacteriologica a legumelor abia maine.
Interesant este insa ca, in aceasta dimineata, oficialii de la Bruxelles au precizat ca bacteria nu a fost localizata in nicio ferma din Spania, ci doar pe produsele provenite din Spania. Oricum, in aceasta tara autoritatile sunt cat se poate de tensionate.
Consilierul spaniol pe probleme de agricultura a vizitat fermele de castraveti din Andaluzia si a gustat castraveti culesi direct de pe araci... Oficialul a vrut sa arate lumii ca legumele lor bio sunt curate si sigure.
"De ce infectarea cu E.coli face ravagii in Germania si acolo unde se cultiva asa-zisii castraveti ucigasi , n-a fost semnalat niciun caz?", se intreaba furiosi spaniolii.
Spaniolii au cerut Comisiei Europene sa lamureasca daca ar trebui supravegheati agricultorii din tara lor sau daca tot scandalul a fost declansat, mai degraba, de igiena precara a consumatorilor.
Cand raul a fost facut, germanii au evitat sa mai indice Spania ca sursa sigura a infectiei. Si reprezentantii Comisiei Europene au precizat ca nu au o concluzie clara si discuta chiar posibilitatea despagubirii Spaniei care, in isteria generala, pierde milioane de euro pe zi.
Indiferent de adevar, la Berlin se contabilizeaza victimele. In paralel, Rusia a blocat importul de legume din Spania si Germania. Cehia, Franta si Belgia au scos de pe rafturile magazinelor castravetii adusi din Peninsula Iberica. La fel si Austria care refuza castravetii, rosiile si vinetele provenite de aceasta data din Germania.
Pe acelasi subiect: