Cine profita de relatiile tensionate dintre Rusia si cel mai mare partener comercial al ei, UE. Aliatul cu care Moscova vrea sa ajunga la un comert bilateral de 100 mld. dolari pana in 2015
Rusia si China pot sa isi dezvolte comertul bilateral la 100 de miliarde de dolari pana in 2015, a declarat vineri vicepremierul rus Dmitri Rogozin, dupa o intalnire cu oficiali din cele doua tari, transmite RIA Novosti.
Rogozin a spus ca relatiile comerciale dintre Rusia si China au crescut in primele doua luni ale acestui an cu 4%.
"Ritmul este insuficient pentru a respecta obiectivul stabilit de liderii din Rusia si China, de a aduce valoarea comertului bilateral la 100 de miliarde de dolari pana in 2015", a aratat Rogozin la reuniunea organizata la Vladivostok, in Orientul Indepartat al Rusiei.
Anul trecut, China a devenit cel mai important stat partener al Rusiei in relatiile comerciale, in timp ce Rusia este al noualea partener al Chinei, a spus oficialul rus.
Oficialii chinezi vor sa stimuleze investitiile in Rusia si sa incurajeze un mediu de afaceri atractiv, potrivit oficialului rus, care a adaugat ca tara sa va prezenta mai multe proiecte mari de investitii la un targ expozitional care va fi organizat in China in iunie.
Autoritatile de la Beijing isi intaresc legaturile de afaceri cu Moscova pe fondul relatiilor tensionate din Rusia si Uniunea Europeana.
Presedintele Vladimir Putin urmeaza sa faca o vizita in China luna viitoare si sa semneze mai multe acorduri bilaterale, inclusiv unul referitor la livrari de gaze in aceasta tara.
Investitorii chinezi au confirmat recent planuri de lansare in acest an a primei faze a unui proiect de exploatare a lemnului in Siberia.
Premierul rus Dmitri Medvedev a declarat recent ca relatiile de colaborare cu China reprezinta o prioritate pentru Rusia. China este interesata si de dezvoltarea unor proiecte de energie in Crimeea, a afirmat miercuri vicepremierul rus Arkadi Dvorkovici.
In urma anexarii Crimeei de catre Rusia, statele europene au anuntat un plan in trei etape de sanctionare a Rusiei. In prima etapa, au fost suspendate discutiile intre mai multe comisii de lucru din Rusia si UE. In cea de-a doua, UE a anuntat sanctiuni si inghetari de active impotriva mai multor oficiali rusi. A treia etapa, nepusa inca in practica, include sanctiuni economice.
Potrivit Ministerului rus de Externe, sanctiunile impotriva Rusiei sunt nepotrivite si contraproductive.
Uniunea Europeana este cel mai mare partener comercial al Rusiei. Aproape jumatate din exporturile rusesti, 292 de miliarde de dolari, ajung in tari UE. In schimb, Rusia este al treilea mare partener de comert al UE, cu importuri de 169 de miliarde de dolari.