Rusia considera "inacceptabile" amenintarile Statelor Unite cu noi sanctiuni
Statele Unite isi pierd rabdarea si ameninta Rusia cu noi sanctiuni, in cazul in care acordul de la Geneva nu este transpus in practica. Asta dupa ce separatistii rusofoni din estul Ucrainei au ignorat intelegerea negociata ore intregi de reprezentantii partilor si diplomatii occidentali. Pana acum, nicio cladire oficiala nu a fost eliberata si nimeni nu a depus armele.
Acordul de la Geneva nu a avut ecouri in tabara separatistilor rusi, care par hotarati sa isi petreaca Pastele in cladirile oficiale ocupate in ultimele saptamani.
Mai mult, in loc sa renunte la arme, militantii pro-rusi isi consolideaza pozitiile.
O noua complicatie a aparut dupa ce mai multi evrei din Donetk s-au plans ca au fost instiintati de barbati cu fetele acoperite ca trebuie sa se inregistreze si sa plateasca o taxa. Suspiciunile s-au indreptat spre liderii separatistilor, insa acestia au respins vehement acuzatiile.
Denis Pushilin, lider pro-rus: "Este o provocare a guvernului."
Totodata, doleantele separatistilor se inmultesc. Acum vor demisia guvernului si eliberarea Pietei Independentei de protestatarii pro-europeni, care si-au ridicat tabara acolo la finalul anului trecut. Autoritatile de la Kiev se straduiesc sa le indeplineasca macar o parte din cerinte.
Kievul a mai anuntat ca operatiunea anti-terorista care a debutat in urma cu o saptamana va fi oprita pe timpul sarbatorilor pascale.
Rusia considera "inacceptabile" amenintarile Statelor Unite cu noi sanctiuni
Rusia nu poate fi singura parte responsabila de aplicarea acordului privind stabilizarea situatiei din Ucraina, considera Presedintia rusa, considerand "inacceptabile" amenintarile Statelor Unite cu noi sanctiuni, relateaza AFP.
"Colegii nostri occidentali se straduiesc sa atribuie responsabilitatea mai degraba de partea noastra. Dar subliniem: este vorba de o responsabilitate colectiva", a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului, la postul Rossia 1. "Cat despre sanctiunile americane, aceasta atitudine este absolut inacceptabila", a continuat oficialul rus.
Reprezentantii Ucrainei, Rusiei, UE si Statelor Unite au ajuns, joi, la un acord pentru detensionarea situatiei din Ucraina. Acordul prevede reforme constitutionale si dezarmarea militiile proruse din estul Ucrainei. Statele Unite au cerut aplicarea imediata a acordului de la Geneva, indemnand Rusia sa se asigure ca militiile proruse din Ucraina depun armele si parasesc institutiile ocupate si avertizand Moscova cu noi sanctiuni daca aceste propuneri nu se vor concretiza.
"Daca masurile stabilite nu vor fi aplicate, nu vom avea alta optiune decat impunerea unor costuri suplimentare Rusiei", a avertizat secretarul de Stat american, John Kerry. Guvernul proeuropean de la Kiev a promis vineri o ampla descentralizare si un "statut special" pentru limba rusa, in scopul detensionarii situatiei din estul Ucrainei. Misiunea de supraveghere a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa va ajuta autoritatile ucrainene sa aplice acordul de la Geneva.